Information

Busnelli-logo.png

När Svensson mötte den italienska möbelgiganten Busnelli uppstod ögonblickligt tycke: Förstklassigt hantverk och utsökt design förenar dem bägge.

Ibland säger det bara klick. Allt stämmer och en ömsesidig kärlek är ett faktum. Som när Svensson mötte Busnelli på designsvängens mest strålkastarbelysta scen, där tunga affärsuppgörelser är legio och långsiktiga samarbeten får fart: den stora möbelmässan i Milano.

Busnelli är en högkvalitativ möbelproducent som startade på 1950-talet och nyligen gick samman med företaget Former. Tillverkningen sker i Misento, en kommun med 5 000 invånare i provinsen Meda och Brianza norr om Milano. Ett område där det kryllar av framgångsrik möbelindustri. Ett distrikt som blev en referenspunkt för möbler ganska precis vid den tid då Ludvig Svensson grundade sitt textilföretag i Kinna 1887.

Att de båda funnit varandra stod alldeles klart under mässan 2017. Montern var stor och där tronade Busnellis soffa Todd, uppklädd med Svenssons läckert gröna tyg Rami Plus. I ett hörn stod dessutom soffans välkände och prisbelönte franske designer Toan Nguyen och talade om denna möbel. Extra stjärnglans kort sagt.

Och det fanns mera: Sängen Stardust hade klätts upp med det rutiga tyget Dia, där rutorna formas i väven genom att tre olika färgtoner används. Tyget används för sängens bas, liksom i sänggaveln. I Busnellis monter vilade även kuddar sydda med samma tyg.

"Svenskar är bra på att presentera sina produkter. Svensson hade väckt min nyfikenhet eftersom de gör vackra produkter med hög kvalitet. Hur tygerna var vävda och de färger som de erbjöd var avgörande, liksom hur slitstarkt det är", säger Busnelli & Formers art director Andrea Steidl.

Från Svenssons sida är samarbetet frukten av att vara närvarande geografiskt, och de arbetade redan med andra möbelföretag i Milano, som de mycket välkända Moroso och Vitra.

"För att lyckas har det varit helt avgörande att göra besök på plats, och därför har vi en agent i Milano", berättar Svenssons exportchef Erik Zingaropoli, som också har ett stort plus eftersom han behärskar flytande italienska.

Busnellis Andrea Steidl är inredningsarkitekt och talar varmt just om det gröna Rami-tyget som strålade på mässan, och som har ett litet inslag av blå tråd i varp och väft. I detta tyg möter den mattare ullen en så kallad nässelfiber – något som en gång kallades fattigmanssilke – med en särskild glans och känsla av exklusivitet som resultat. Steidl berömmer också Svensson för att de är oerhört duktiga när det gäller att värna om miljön och att följa upp sina kunder även efter ett köp.

"Sverige är en naturlig partner för oss. Jag har vänner där och reser rätt så ofta dit", berättar Steidl och nämner att han som arkitekt jobbat med den svenska designtrion Claesson Koivisto Rune. Viola Katic, design- och pr-ansvarig på Busnelli:

"Svenssons textilier ligger på många sätt i linje med den stil som vi vill att vår kollektion ska ha. Vi träffade dem nyligen igen och tittade på nya högintressanta tyger."

www.busnelli.it/en

Objekt Sofa Todd
Läge Misento, Italy
Arkitektur och design Toan Nguyen

Downloads

Busnelli

Du har valt: 0 fil(er)
Uppskattad filstorlek: 0 MB
Antal zip-filer: 0

Ladda ner