Information

Sveriges-ingenjorer-logo.jpg

Hur skapa arbetsro i dagens öppna kontorslandskap? Sveriges Ingenjörer tog textilier från Svensson till hjälp för att skapa en lugn och samtidigt effektiv arbetsplats.

Organisationen Sveriges Ingenjörer huserar i en tegelbyggnad från sent 1960-tal i Stockholm city. När de började bli trångbodda togs beslutet att två av våningsplanen skulle byggas om. Magnus Böschen är kontorets internservice- och fastighetschef:

"Den största utmaningen med en mer öppen kontorslösning är att säkerställa att våra medarbetare får en god arbetsmiljö. Det måste kort sagt finnas möjlighet att arbeta avskilt när arbetsuppgifterna kräver det."

Lösningen blev att den öppna miljön kompletterades med ett antal tysta rum, telefonrum och enskilda samtalsrum.

Birgitta Karell är inredningsarkitekt på Trampolin Arkitekter, som fick uppdraget tillsammans med kollegan Klas Samuelson att omvandla de båda våningsplanens miljöer. Ett arbete där textilierna genast hamnade i fokus. För att den öppna delen av miljön skulle bli så ljuddämpad som möjligt används olika sorters skärmar för att avskärma arbetsplatserna. Alla är de klädda med textilier från Svensson.

"En smart lösning som effektivt dämpar ljudet."

Textilen på skärmarna heter Ink och färgtonen som valdes har en medvetet stillsam, ljusgrå nyans.

"Ute i det öppna kontorslandskapet har vi försökt att hålla en neutral och tidlös färgbas, för att ögonen inte ska tröttas."

Andra delar av kontoret sprakar desto mer av färg. Först är det gardinerna i de långa glaspartierna i de öppna kontorsytorna, som tillsammans skapar en speciell effekt.

"Lokalerna är relativt avlånga, och det utnyttjade vi genom att låta kulören på gardinlängderna i textilen Nova fejda längs vägen", säger Birgitta Karell. "Också i paus- och pentryutrymmen har vi lagt krut på färgerna, för att skilja dem från kontorsdelen."

Här finns alltså bland annat en turkosblå soffa i tyget Khaki. Även de tysta rummen och mötesrummen har fått en mer iögonfallande färgsättning, med sittmöbler klädda i olika kulörer av den mjuka chenilletextilen Yra.

"Vi har fått en lugn och trevlig arbetsplats och textilierna är pricken över i:et."

Magnus Böschen säger: "Textilen har verkligen blivit pricken över i:et. Jag är glad över att vi har fått hjälp att skapa en så lugn och trevlig arbetsplats. Dessutom var det högsta prioritet för oss att allt skulle vara så miljövänligt som möjligt. Plus att vi har ett ekonomiskt ansvar inför våra medlemmar. Det har varit mycket viktigt att använda pengarna på bästa sätt." 

Alla dessa parametrar har Svensson kunnat möta som textilleverantör, menar också Birgitta Karell.

"Svensson har ett grundligt miljötänk. De ger också alltid en snabb feedback och skickar tygprover på studs, vilket är A och O när man ska ha en presentation inför kunden, då kan man inte vänta i flera veckor. Att de också i övrigt håller leveranstiderna är helt avgörande i ett sådant här projekt där allt måste klaffa, ända fram till gardinupphängningen!"

Magnus Böschen säger till sist, om de båda våningsplanen som nu rymmer 67 arbetsplatser:

"Jag är så nöjd med hela det här projektet, och vad Svensson har tillfört."

Vilken är din personliga textilfavorit?
"Jag gillar särskilt den gröna med gult i botten som heter Intro, och som vi har valt till en stol i matsalen. Den är sober och fin och den bara satt där. Det kände jag direkt när jag såg den."

Objekt Sveriges Ingenjörer
Läge Stockholm, Sweden
Arkitektur och design Trampolin Arkitekter

Downloads

Sveriges Ingenjörer

Du har valt: 0 fil(er)
Uppskattad filstorlek: 0 MB
Antal zip-filer: 0

Ladda ner