Plaats uw potplanten in een nieuw licht. Ontdek het geheim van verbeterde groei.

Uit onderzoek is gebleken dat hoogwaardig diffuus licht bijdraagt aan een snellere en gezondere groei van tere planten.

WUR-grower-plant.jpg

Uit recent onderzoek blijkt wederom dat de hoogwaardige lichtverspreidende Harmony klimaatschermen van Svensson helpen om de groeicyclus te versnellen en de kwaliteit van planten te verbeteren. Planten die dankzij Harmony van schaduw genieten, waren dit keer 25% sneller gereed voor de markt – en waren tot wel 25% zwaarder dan gewoonlijk.

Wat als het mogelijk zou zijn om tere potplanten tweemaal zoveel licht te geven en de groei te versnellen zonder de planten te beschadigen? Het Nederlandse onderzoeksinstituut Wageningen UR Glastuinbouw ging aan de slag om dit te onderzoeken. Twee testkassen met anthuriums en bromelia’s werden voorzien van hoogwaardige lichtverspreidende Harmony klimaatschermen van Svensson.

Tijdens de groeicyclus in de zomer werden vervolgens zowel de luchtvochtigheid als de dagelijkse hoeveelheid licht voor de planten verhoogd. De normale dagelijkse 5 mol per/m2 van de planten in de eerste kas steeg naar 7,5. In de tweede kas werd de hoeveelheid licht voor de planten verdubbeld naar 10 mol per/m2 per dag.

De resultaten waren verbluffend

De bromelia’s waren niet alleen twee tot vier weken eerder klaar voor de markt, maar ook de kwaliteit was aanzienlijk toegenomen. Dat de anthuriums in beide kassen niet na 22 weken, maar na 16 weken al klaar waren voor de markt was minstens zo verbazingwekkend. Dat is 6 weken sneller - een stijging van 25%. De planten die de grootste hoeveelheid daglicht kregen waren bovendien 25% zwaarder dan normaal. En ondanks deze versnelde groei, werd er geen lichtschade geconstateerd.

Snellere groei

WUR-chart.jpg

  • Bromelia’s zijn 4 weken eerder gereed
  • Anthuriums zijn 6 weken eerder gereed
  • 22 weken is de normale teeltduur

 

De reden

De witte stroken in de Harmony schermen zorgen dat het licht evenredig wordt verdeeld over de gehele plant, zo wordt voorkomen dat bladeren verbranden. Dankzij de geoptimaliseerde hoogwaardige kwaliteit van het licht kan er meer licht in de kas worden binnengelaten en wordt de groei versneld. Ook de kwaliteit van de planten neemt toe, omdat het licht dat door de Harmony schermen schijnt ieder deel van het gewas bereikt.

In tegenstelling tot permanente oplossingen, zoals het gebruik van witkalk, kan met beweegbare Harmony schermen beter worden bepaald hoeveel direct en diffuus licht planten krijgen. Het waardevolle licht in de ochtend, avond en op bewolkte dagen gaat bij permanente oplossingen verloren.

Op de hoogte blijven