Studie toont aan dat diffuus licht snellere en gezondere groei bevordert

Februari, 2015: Een recente studie toonde aan dat een kas met een Svensson Harmony klimaatscherm, dat zorgt voor hoogwaardig diffuus licht, 25% meer verhandelbare producten voortbrengt dan een identieke maar gekrijte kas.

Is de ene zonweringmethode beter voor uw planten dan de andere? Om dat uit te zoeken, heeft het IFAPA onderzoeksinstituut bij twee tomatenkassen meer dan 122 dagen het licht, de temperatuur en de productieniveaus gemeten. De enige variabele was de manier waarop zonwering plaatsvond: bij de ene kas was een Svensson Harmony lichtspreidend klimaatscherm geïnstalleerd en de andere kas was gekrijt.
De resultaten waren overduidelijk. Aan het einde van de groeicyclus kon bij de gekrijte kas 9,9 kg verhandelbare tomaten per vierkante meter worden geoogst, terwijl de kas met het Harmony scherm maar liefst 12,4 kg tomaten per vierkante meter opleverde - een positief verschil van 25%.

IFAPA-sun

Snellere groei
IFAPA-kg-per-m2

Gezondere planten
27,9%
meer PAR-licht
25%
meer verhandelbare opbrengst
    87%
van de tomaten had de ideale maat


Hoe deze resultaten konden worden behaald
Het Harmony klimaatscherm is intrekbaar, dus de hoogwaardige lichtverspreiding werd alleen wanneer het nodig was. In zachter licht in de vroege ochtend en de late namiddag kon het scherm worden geopend. En als het scherm midden op de dag werd gesloten, schermde de witte bandjes van het scherm de intense straling af en verspreidde zacht licht gelijkmatig over de kas. Meer direct zacht licht en de hoogwaardige lichtspreiding (diffuus licht) heeft geleid tot snellere groei en gezondere planten.

Neemt u graag contact met ons op voor meer informatie over het onderzoek. We zijn u graag van dienst!

 


Opbrengst
Met het Harmony scherm was de verhandelbare opbrengst 25% hoger op dag 122.

  IFAPA diagram yield

 

Licht
Het Harmony scherm maakt de hele dag beter gebruik van het beschikbare licht. De witte bandjes zorgen voor hoogwaardige lichtspreiding.

  IFAPA-diagram-light

 


Temperatuur
Op een heldere dag in maart was de kas met het Harmony scherm iets warmer maar nooit meer dan 30 ºC – zelfs toen de buitentemperatuur op zijn hoogst was.

  IFAPA-diagram-temperature

 

Op de hoogte blijven