Bespaar meer energie zonder verlies van waardevol licht

April 2015: Onderzoek toont aan dat 15% meer energie werd bespaard met dubbel schermgebruik in vergelijking met een enkele schermoplossing. En dat met een verwaarloosbare hoeveelheid lichtverlies en planten die net zo gezond en productief zijn als die onder het enkele scherm in de referentiekas. De conclusie luidt dat investeren in een extra scherm u geld bespaart.

Voor het onderzoek werden twee identieke kassen gebruikt. De referentiekas had een enkel Luxous scherm terwijl in de proefkas een dubbel Luxous scherm was geïnstalleerd en uitgerust met een ontvochtiger. De proef werd gedurende een periode van 12 maanden in een auberginekwekerij in Nederland uitgevoerd.

Goede isolatie verlaagt het gasverbruik
Zelfs in een enkele schermtoepassing bespaart het Luxous scherm veel energie. De onderzoeksresultaten tonen aan dat met twee Luxous schermen nog eens 15% extra energie werd bespaard. Het jaarlijkse gasverbruik in de referentiekas uitgerust met slechts één scherm was 29 m3/m2 in vergelijking met 24,7 m3/m2 in de proefkas met het dubbele scherm.

De onderstaande grafiek toont de temperatuurmetingen boven de schermen op een typische nacht in januari. Uit de resultaten valt vrij duidelijk af te lezen dat de twee schermen beter isoleren dan het enkele scherm. De temperatuur boven het scherm was in de proefkas twee graden kouder dan in de referentiekas; de dure warmte werd in de proefkas dus beter binnen gehouden.

 

eggplant trial temperature-differences

De gemiddelde buitentemperatuur tijdens de nacht was 4,6 °C, de gemiddelde binnentemperatuur 18,5 °C. De temperatuur boven de dubbele schermen is 2,6 °C lager dan boven het enkele scherm.

 

Meer schermuren betekent hogere energiebesparingen
Het jaar vóór het onderzoek betrof het aantal jaarlijkse schermuren in de referentiekas ongeveer 1.500 uur. Tijdens de proefperiode werden deze verdubbeld tot meer dan 3.000. Het Luxous scherm was bijna 40% van het jaar gesloten. In de proefkas bedroeg het aantal schermuren 40% waarbij de twee schermen 30% van de totale tijd werden gebruikt.

eggplant trial diagram

 

De hoeveelheid licht werd min of meer behouden
Hoewel de schermen extreem veel uren werden gebruikt, was er sprake van slechts een zeer laag lichtverlies. Het scherm in de referentiekas was zes jaar oud, met een gemeten lichtdoorlatendheid van 70% op een bewolkte dag. In de proefkas laat één gesloten scherm 80% licht door en met beide schermdoeken in gesloten positie was de lichtdoorlatendheid 64%.

Een gelijkmatiger klimaat met effectieve ventilatiestrategie
Zodra de luchtvochtigheid te hoog was, werden in beide kassen de luchtramen aan de windzijde iets geopend met de schermen in een gesloten positie. Dankzij het vermogen van de Svensson schermen om vocht via het scherm te transporteren, was deze ventilatiestrategie bijzonder effectief. Het voordeel van deze methode om de relatieve vochtigheid te beheersen in vergelijking met een strategie van het openen van het scherm is een gelijkmatiger klimaat in de kas evenals voorkoming van koude plekken, ontstaan onder de schermopeningen.

Op de hoogte blijven