De natuur laat zich niet dwingen, wel sturen

Groeiprocessen gaan vanzelf. Echter, de mate van groei en bloei kunnen we steeds beter beïnvloeden. De drie belangrijkste factoren zijn licht, luchtvochtigheid en temperatuur.

Het klimaat in een kas bestaat uit temperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit en CO2 concentratie.

Deze elementen worden beïnvloed door:

1. Omstandigheden buiten: straling, bewolking, temperatuur, vochtigheid, regen en wind snelheid
2. Kascondities: ventilatie, verwarming, screening, verlichting
3. Plantcondities: transpiratie

Op de buitenomstandigheden kan geen invloed worden uitgeoefend en transpiratie is het resultaat van vele invloeden. Echter kunnen de kasomstandigheden relatief makkelijk worden beheerd en gecontroleerd. Veel variabelen hebben invloed op elkaar.

climate-control-icon

Met name de volgende drie factoren beïnvloeden de groei van planten:

Fotosynthese
Het proces waarbij licht wordt gebruikt om CO2 om te zetten in suikers. De hoeveelheid licht, CO2 en temperatuur zijn daarbij bepalend.

Ademhaling
Een essentieel levensproces in planten dat plaatsvindt in de bladeren. Hierbij worden suikers omgezet in energie, essentieel voor onderhoud, groei en ontwikkeling van het gewas. Dit proces is sterk afhankelijk van de temperatuur.

Transpiratie
Beïnvloedt het transport van voedingselementen van de wortels naar de bladeren, bloemen en vruchten en zorgt daarnaast voor koeling van de plant. Lichtintensiteit, temperatuur en luchtvochtigheid zijn bepalende factoren.

Op de hoogte blijven