Een uniek staaltje Zweedse textielgeschiedenis

Honderdtwintig jaar voordat het textielbedrijf gold als een barometer van de Zweedse economie werd onze oprichter geboren, Ludvig Svensson. Ludvig begon zijn loopbaan als boekhouder, maar de geïndustrialiseerde economie trok hem meer en hij verlegde zijn aandacht al snel naar de wereld van weven, textiel en stoffen.

 

1887-1950

In 1887 begon hij zelf te produceren en aan het begin van de twintigste eeuw floreerde in Kinna een indrukwekkende textielfabriek met door stoom aangedreven machines.

Daarmee had Zweden zijn eerste gordijnenfabriek – en een productielijn met machinale weefgetouwen. Ludvigs zoon Ivan nam het bedrijf aan het eind van de jaren 1920 over en wist de economische crisis en de oorlog te doorstaan. In de jaren 1950 was het de beurt aan een nieuwe generatie en namen de broers Ivan en Sten Ludvigson het roer over.


History-Ivan-Sten.jpg

1950-1960

In deze periode maakte het bedrijf grote veranderingen door vanwege de oprichting van de Europese Vrijhandelsassociatie en daarmee de toegang tot de wereldmarkt. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw deden bovendien kunstvezels als acryl en polyester hun intrede, materialen waarmee het bedrijf van meet af aan ging werken. Daarnaast zou de organisatie gaan profiteren van onvoorziene productiemogelijkheden door de aankoop van de eerste tricotmachine in 1957. Het klantenbestand breidde zich snel uit met namen als IKEA, Åhléns, KF, Stockmanns, Marks & Spencer – iedereen wilde het nieuwste op het gebied van woningtextiel.

Olof-Palme.jpg

 

1970-Today

In de jaren 1970 ontwikkelde het bedrijf zijn eerste contractcollecties. Door de moeilijke periode tijdens de energiecrisis brachten creatieve geesten nieuwe zakelijke mogelijkheden en dat betekende het begin van een volledige nieuwe bedrijfstak: eind jaren zeventig werden stoffen geïntroduceerd die in kassen konden zorgen voor schaduw en energiebesparing.

"Als het met Ludvig Svensson in Kinna goed gaat, dan gaat het goed met Zweden." Dat zei de Zweedse premier Olof Palme in 1982 tijdens een bezoek aan de fabriek in Kinna, in het westen van Zweden.

De erfenis van Ludvig Svensson is nog altijd in familiehanden: tegenwoordig wordt het textielbedrijf geleid door de vierde generatie, ruim 130 jaar nadat de fundamenten voor het huidige bedrijf werden gelegd - met handwerk, in een eenvoudige gehuurde werkplaats.

 

Op de hoogte blijven