Gepubliceerd 25-9-2018

De winter komt eraan – 5 eenvoudige manieren om energie te besparen

Als we in de winter onze kassen als onze huizen zouden behandelen, zouden we de energierekeningen hebben om het te bewijzen. Het vergt geen enorme technologische investeringen om energie te besparen in de kas. Het enige dat nodig is, is een beetje moeite en veel gezond verstand.

Winter is coming background.jpg

1.

Controleer de verwarmings-unit, of het nu om een hetelucht- of een buisverwarming gaat. Zonder het juiste onderhoud zal het verbruik onnodig hoog uitpakken. Calibreer dan ook jaarlijks alle systemen en verlaag daardoor de energierekening fors. 

2.

Controleer de settings van de klimaatcomputer. Die weet namelijk niet dat het van zomer naar winter gaat. Wellicht dat de settings staan ingesteld om voor een maximale koeling en ventilatie te zorgen, hetgeen natuurlijk heel passend is voor de zomer. Vergeet dus niet om deze aan te passen als de winter in aantocht is, als het ongewenst is dat er onnodig kostbare warmte wordt weg geventileerd.

3.

Controleer of de klimaatschermen en de luchtramen wel goed sluiten; warmte vindt namelijk eenvoudig z’n weg naar buiten, zelfs door de kleinste kieren en gaatjes. Door hier voldoende aandacht aan te schenken kan veel warmteverlies voorkomen worden en daarmee energieverspilling worden tegengegaan.

4.

Sluit de schermen! Eén van de meest efficiënte manieren om energie te besparen is met energiebesparende schermen. Hiermee verlagen de energiekosten met 10 tot 70%, afhankelijk van welk scherm wordt gekozen. Logisch – een energiescherm verlaagt immers het luchtvolume én zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. De warmte wordt erdoor teruggekaatst naar het gewas, daar waar ze hoort te zijn, en komt niet terecht bovenin de kas waar het geen nuttige rol vervult. In veel gevallen worden tegenwoordig twee klimaatschermen boven elkaar geïnstalleerd voor een maximale lichtinval en minimale warmte verliezen, in sommige gevallen zelfs drie schermen boven elkaar. Voordeel van energieschermen is hun korte terugverdientijd van meestal niet meer dan 2 à 3 jaar. 

5.

Pas de inzichten van Het Nieuwe Telen toe. Dat is een perfecte manier om zowel de plantengroei als de energiebesparing te maximaliseren. Minimaliseer het toepassen van kieren in de klimaatschermen voor ontvochtiging,maar gebruik in plaats daarvan de luchtramen boven het scherm. Overweeg aanschaf van een hoog transparant LUXOUS energiebesparendscherm waardoor de voordelen van het scherm ook overdag tot hun recht kunnen komen. En overweeg tevens een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor boven het scherm voor een optimale toepassing van de luchtramen voor ontvochtiging en bepaling van het juiste moment om het klimaatscherm ’s morgens te openen.  

cucumber grower.jpg

Op de hoogte blijven