Gepubliceerd 27-3-2015

Thaise telers bereiken hogere opbrengst en kwaliteit met geavanceerd scherm

In Thailand zijn bij hydrocultuurgeteelde sla veelbelovende resultaten bereikt met geavanceerde zonweringsschermen van Svensson. Op de Horti Asia-beurs in Bangkok in maart 2015 toonden Laurens Besemer en Piet Keijzer van Svensson deze resultaten in hun stand om Thaise en Aziatische kwekers te overtuigen van de voordelen van het gebruik van het klimaatschermen ten opzichte van een standaard zwart net.

horti-asia 2015

"We hebben bij een Thaise teler van hydrocultuursla een beter klimaat en betere teelt gerealiseerd dankzij opzienbarende verschillen in zowel water- als bladtemperaturen in combinatie met meer licht", aldus Laurens Besemer. In het onderzoek vergeleek hij schermdoeken met de traditionele zwarte netten. "De resultaten van de proef maakt de keuze voor een zonweringsscherm in warme klimaten heel eenvoudig."

De teler
Miss Veggie, teler van hydrocultuurgeteelde sla, produceert salade voor de betere Thaise supermarkten en hotels. Om aan de groeiende vraag te voldoen, loopt de productie het hele jaar door. De vraag is op zijn hoogst tijdens de vroege zomermaanden - helaas de periode met lage productiecijfers als gevolg van de natuurlijke omstandigheden. In deze periode en in het bijzonder in april is de gemiddelde dagtemperatuur 33° C en ’s nachts 28° C.

Het water van de hydrocultuur warmt gedurende de dag op, wat een negatieve invloed heeft op de werkelijke groei. Besemer: "Het is bekend dat temperaturen boven de 32° C aanzienlijke problemen veroorzaken. In april kunnen de watertemperaturen bij Miss Veggie wel oplopen tot 35° C, wat leidt tot grote verliezen in de productie en de kwaliteit van de sla. Dat is de reden waarom het bedrijf ons heeft benaderd om een ​​oplossing te vinden deze hoge temperaturen te bestrijden."

Om de hoge temperaturen tijdens de dag te reduceren, heeft Svensson het SOLARO-scherm geïnstalleerd. "We vergeleken SOLARO 6720 OE WB - ons witte, reflecterende zonweringsscherm - met een gewoon, lokaal zwart net”, vertelt Besemer. “Twee slaoogsten, waarvan de planten op dezelfde dag ware verspeend, werden met elkaar vergeleken."

Meer licht, meer rendement
Opmerkelijke verschillen werden opgemerkt, aldus Besemer. "Zowel de bladtemperatuur als de watertemperatuur bleken onder het SOLARO-scherm aanzienlijk lager te zijn dan onder het zwarte doek. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat SOLARO 10% meer licht doorlaat dan het zwarte doek."

De lagere temperaturen onder het SOLARO-scherm resulteerden niet alleen in een betere groei tijdens de warme periodes. “Maar ook” zegt Besemer liet het geavanceerde scherm meer licht toe wat resulteerde in een betere kwaliteit en een hogere productie. De slakroppen hadden onder SOLARO een gewicht van 40% hoger, 53 gram tegenover 31 gram. En de plantverliezen waren dankzij SOLARO teruggebracht 15% naar 5%."

Svensson biedt een alternatief
Op de Horti Asia heeft het witte doekmateriaal van Svensson de aandacht getrokken van de Thaise slatelers. Besemer: "Iedereen is eraan gewend om zwarte netten boven slateelt te zien. Nu bieden wij hen een alternatief dat een betere productie en koelere temperaturen mogelijk maakt. Bovendien zijn de lokale werknemers ook erg blij met SOLARO omdat dit materiaal een koeler klimaat voor ze creëert om in te werken.”

Op de hoogte blijven