Gepubliceerd 19-8-2013

Praktijkproef GreenQ

Svensson neemt ook dit jaar weer deel aan een praktijkproef op het GreenQ/Improvement Centre in Bleiswijk. Bezoek op 12 september tussen 13.00 en 17.00 uur de tweede inloopmiddag voor telers. Graag geven wij u dan een toelichting op de Svensson proef.

Wij vinden het belangrijk om te leren over het kasklimaat onder onze klimaatschermen en daarnaast nemen wij actief deel in nieuwe ontwikkelingen zoals Het Nieuwe Telen.

In drie afdelingen op het onderzoekscentrum worden er tomaten geteeld volgens Het Nieuwe Telen. In iedere afdeling zijn drie schermdoeken geïnstalleerd. 
 
Svensson heeft een winter- en zomerdoelstelling geformuleerd voor deze proef. Welke energiebesparingen zijn te realiseren met de drie verschillende combinaties van energieschermen?
En hoe reageert het tomatengewas en de tomaten (kwaliteit en productie) op het schermen op zomerse dagen met het licht diffuserende HARMONY scherm?
 
Gedurende de koude en lange winter hebben de energiedoeken in deze drie afdelingen zich al goed bewezen. Er zijn veel schermuren gemaakt, ook overdag na zonop. Het bijzonder heldere en transparante energiedoek
LUXOUS 1347 FR is op koude winterdagen pas geopend bij een zoninstraling van 200 W/m2. Tot en met week 17 zijn de onderste en bovenste LUXOUS 1347 FR tegelijkertijd meer dan 1200 uur gesloten geweest. En belangrijk om te melden, dit is niet ten koste gegaan van het Capricia tomatengewas. Met beide energiedoek in gesloten positie is de energiebesparing ca. 63%.
 
Ook wordt er in een van de drie afdelingen het HARMONY zomer schermdoek toegepast. Op wisseldagen (donkere bewolkte dag naar zonnige dag hierna) en bij een zoninstraling hoger dan 650 W/m2 wordt dit licht diffuserende schermdoek gesloten.
 
 

Op de hoogte blijven