Gepubliceerd 30-9-2018

Harmony en Obscura bij Diamond Flowers voor betere sturing van het kasklimaat

In het in voorjaar van 2017 is de grootste chrysantenkwekerij van Nederland, Diamond Flowers in Zuilichem, geopend. In de dubbele scherminstallaties werden Svensson Harmony en Obscura schermen geïnstalleerd.

Wij namen een kijkje achter de schermen bij de jongste chrysantenteler van Nederland.
Koen Kreling vertelt enthousiast over zijn chrysanten en zijn goede ervaringen met het Harmony zomerscherm.
 

De nieuwbouw van 12 hectare glas

De chrysanten van Diamond Flowers liggen door heel Europa in de supermarkten. De reden van de uitbreiding was dan ook dat in de afgelopen jaren steeds meer chrysanten moesten worden bijgekocht om aan de vraag van supermarkten te voldoen, verklaart Koen.
De nieuwe Venlokas heeft in totaal 83 kappen van 1.400 m2 beplant met chrysanten.

Schermen

Voor de nieuwbouw heeft Ton Habraken, klimaatscherm adviseur bij Svensson, het hoogwaardig diffuse Harmony 4215 O FR zomerscherm geadviseerd. In de zomer kan de chrysant door het te veel aan zonlicht gestrest raken. Een gedeelte van het licht moet je dan wegschermen anders krijg je vertraging in de productie. Het ideale klimaat voor de chrysant is 20°C en veel zon. Soms is er te veel zon, zoals afgelopen zomer. Het klimaatscherm helpt dan bij het verbeteren van het klimaat om zo meer groei te maken.

Boven het diffuse klimaatscherm is om op daglengte te kunnen sturen, een verduisteringsscherm aangebracht type Obscura 10070 FR WB+B. Krijten geeft onnodig lichtverlies, met een beweegbaar scherm kan ik beter sturen en heb ik niet heel de zomer een krijtlaag, zegt Koen Kreling.

krelinghuisman626x300.jpg

 

Op de hoogte blijven