Gepubliceerd 25-10-2014

Van klimaatschermleverancier tot totaaloplossingen voor glastuinbouw

Een van de grootste supermarktketens van Rusland, Magnit, breidt zijn kassencomplex uit met veertig hectare voor de teelt van zijn eigen groente. Het bedrijf heeft voor de bouw de hulp ingeschakeld van de Nederlandse kassenbouwer Certhon. Svensson levert de klimaatschermen, maar zorgt daarnaast ook voor training en begeleiding van zowel de installateurs als de eindgebruikers.

Het is een uniek project. Magnit is de eerste retailer ter wereld die, bovenop inkoop bij groothandels, zijn eigen gewassen gaat telen in kassen. De eerste twintig hectare kassen zijn circa vijf jaar geleden gebouwd. Omdat de opbrengsten en de kwaliteit van de kunststof kassen tegenvielen, heeft oprichter en CEO Sergey Galitsky de koers gewijzigd en zet nu in op hoogwaardige kwaliteit. Een deal is gesloten met de Nederlandse kassenbouwer Certhon voor de bouw van nog eens veertig hectare high tech glazen kassen in de Zuid-Russische Krasnodar-regio voor de teelt van komkommers. Hiervan is twintig hectare momenteel nog in aanbouw.

Advisering installateurs en training eindgebruikers
Behalve het leveren van hoogwaardige klimaatschermen, heeft Svensson wat betreft het Magnit-project ook flink geïnvesteerd in de overdracht van kennis en knowhow van de schermtechniek. Een aantal van de consultants is afgereisd naar Krasnodar om de installateurs van Certhon te adviseren en ondersteunen en om de Russische eindgebruikers te trainen in het praktische gebruik van de schermen en hen op te leiden in de kassenteelt zodat zij een optimaal rendement kunnen behalen.

Magnit is opgericht in 1994 en omvat in september 2014 maar liefst 7.831 supermarkten, 173 hypermarkten, 860 drogisterijen en 64 ‘Magnit family’ winkels. Met de eigen teelt van groenten wil het bedrijf de inkoopkosten reduceren en minder afhankelijk zijn van de aanvoer vanuit het buitenland. In Rusland wordt 90% van de vraag naar groente en fruit geïmporteerd.

 

Op de hoogte blijven