Gepubliceerd 22-10-2015

Jaarrond slaproductie in Georgië dankzij high tech kas

FoodVentures heeft in Samtredia, Georgië, een high tech kas gebouwd voor het telen van hydrocultuurgeteelde sla. Door gebruik te maken van ledverlichting en Svensson schermdoeken, kan er jaarrond goede kwaliteit sla worden geproduceerd.

Georgië is voor zijn voedselvoorziening sterk afhankelijk van de buurlanden Turkije en Iran. Aanleiding voor FoodVentures om met Georgische zakenpartners te investeren in een kas voor het lokaal produceren van sla.

Voor de Georgische afnemers een voordeel omdat de lokaal geteelde sla verser en van betere kwaliteit is, en door een kortere logistieke lijn een lagere productieprijs heeft en sneller kan worden geleverd.

“In een regio waar de kassen vaak nog van plastic zijn zonder moderne technieken, vormt onze kas van 4.000 m2 een uitzondering”, vertelt Dirk Aleven, partner en mede-eigenaar van FoodVentures. “De kas is high tech en voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van de glastuinbouw. In onze zes meter hoge kas hebben we led topverlichting van Philips geïnstalleerd, zodat we dankzij extra licht ook in de donkere maanden kunnen telen. Om in onze warmtebehoefte te voorzien maken we gebruik van geothermie, wat zorgt voor lage energiekosten. En voor de productie van de sla telen we op basis van een hydrocultuursysteem. Inmiddels behalen we een productie van een nabij een miljoen kroppen op jaarbasis.”

Georgische teler.jpg

In Georgië is het klimaat vooral ’s zomers zeer warm en zonnig. Aleven: “Schermen was dus noodzakelijk om het gewas te beschermen tegen straling. Maar de ventilatie moest wel optimaal blijven. Daarom hebben we gekozen voor de XLS 35F Harmony Revolux schermdoeken van Svensson. Deze zijn zonwerend maar laten wel een maximale hoeveelheid lucht door zodat er optimale ventilatie ontstaat. Zo kunnen we zelfs in de zomer, als de buitentemperatuur sterk toeneemt, toch sla van hoge kwaliteit blijven produceren.”

Aleven is zeer tevreden over de Svensson klimaatschermen. Voor de nieuw te bouwen kassen voor de teelt van komkommers zijn de Harmony 2947 FR schermen van Svensson besteld.

 

 

 

Op de hoogte blijven