Gepubliceerd 26-10-2015

Green Farming - De volgende stap in de glasgroenteteelt

Het Nederlandse programma Green Farming verenigt tuinbouwnetwerken in Nederland, Kenia en Ethiopië door activiteiten, onderzoek en projecten. Het programma Growing Solutions toont aan hoe telers hun kennis over de groenteteelt in kassen kunnen vergroten.

 
Tot het einde van 2016 zal het Growing Solutions-programma productietechnieken demonstreren die aan de lokale omstandigheden zijn aangepast. Ook richt het programma zich op uitgebreide kennisoverdracht en het opbouwen van capaciteit. Het belangrijkste doel van Growing Solutions is bij te dragen aan de verbetering van de levensstandaard voor de kleine en middelgrote Keniaanse groentetelers.
 

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  • ontwikkeling van kastechnologiemodules voor de lokale productie-omstandigheden.
  • vinden en inrichten van een locatie voor de demonstratie.
  • een uitgebreid opleidings- en begeleidingsprogramma voor groentetelers.
Telers zullen leren hoe ze met nieuwe productiemethoden hogere opbrengsten krijgen en hoe ze de gedemonstreerde technologieën kunnen toepassen. De onderwerpen van de training zijn bemesting, irrigatie, klimaatbeheersing, gewasbescherming, geïntegreerde bestrijding van plagen, veilige toepassing van pesticiden, oogsten en verwerken van de oogst.
 
Om de mogelijkheden te laten zien voor het produceren van groenten van hoge kwaliteit bij maximale productieniveaus zijn drie verschillende kasproductiesystemen ontworpen.
 

Basic module.jpgDe BASIS-module creëert een ideaal teeltklimaat met een vier meter hoge goot en een vast ventilatieraam boven in de kas. De zijkanten zijn open en bedekt met insectengaas.

 

Plus module.jpgThe PLUS-module heeft de mogelijkheid de ventilatieopening bovenin de kas en de zijwanden handmatig te openen en sluiten. Het water en de bemesting zijn geautomatiseerd.Advanced module.jpgThe GEAVANCEERDE module heeft een klimaatbeheersingsysteem en een beweegbaar scherm om de planten te beschermen en het groeiklimaat te optimaliseren.

 
 
De drie kasmodules worden getoond in de demonstratiekas bij het Latia Resource Centre in Kenia.
 
 

Op de hoogte blijven