Gepubliceerd 13-9-2017

Eerste teelt komkommer Chinese muurkas Bleiswijk geslaagd

In april 2017 is de eerste Chinese muurkas in Bleiswijk geopend. De kas op zonne-energie is voorzien van hoogwaardige technologie en bootst de klimaatomstandigheden na van een typische kas in China.

De eerste teelt in deze zogenaamde Solarkas was een inregelteelt met komkommer. De jonge komkommerplanten hebben zich door de zonne-energie, die opgeslagen wordt in een betonnen muur, goed kunnen ontwikkelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eerste oogst binnen de beoogde tijd een succesvol feit was.

chinese-solar-greenhouse-with-LUXOUS-1347-FR-(002)626x300.jpg

Nederlandse innovatie voor Chinese kas
De kas is voorzien van innovatieve technologie zoals het zeer transparante energiebesparende klimaatscherm LUXOUS 1347 FR van Svensson dat binnen in de kas geïnstalleerd is. Aan de hand van demonstraties en experimenten laten Nederlandse leveranciers zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.

2017-chinese-solar-greenhouse-Bleiswijk-(002)626x300.jpg

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende teelt. Dit wordt een tomatenteelt met een Chinees ras en de planten worden half augustus geplant. In deze teelt worden de klimaatgegevens vergeleken met een standaard Chinese Solar kas in China (Shouguang).

Promotie van Nederlandse technologie
Dit project is opgezet door ‘Partners in International Business’ (PIB), een groep van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China. Het doel van het project is om de positie in China van de leden (Naast Svensson zijn dit: Delphy, Wageningen University & Research, Hoogendoorn Growth Management, Ridder Drive Systems/Hortimax), te versterken door Nederlandse technologie te promoten en te laten zien welke voordelen het gebruik van deze technologie en kennis biedt voor de huidige Chinese tuinbouwsector. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag.

.

 

 

Op de hoogte blijven