Gepubliceerd 30-9-2014

Eerste resultaten High Tech Greenhouse 2020: 20% energiebesparing

November 2013 ging de eerste proefperiode van start in tomatenkwekerij Fresh Valley in Maasbree, onderdeel van High Tech Greenhouse 2020. Het doel: energiebesparing in bestaande kassen. In de kas wordt gebruik gemaakt van een innovatieve techniek, die twee typen klimaatschermen combineert met luchtontvochtiging en verticale ventilatie. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend; van januari tot mei 2014 is ten opzichte van de referentiekas 20% energie bespaard.

De nieuwe ontwikkeling die in Fresh Valley wordt getest is de Ventilation Jet. Dit systeem bestaat uit twee ventilatoren boven elkaar die de droge, koude lucht van bovenin de kas via een gat in de klimaatschermen in de ruimte brengen waar de tomatenplanten zich bevinden. De inblaasventilator bevindt zich boven het scherm, de verdeelventilator hangt eronder en verdeelt de verse lucht horizontaal en verticaal door de kas om plaatselijk teveel kou te voorkomen. In de teeltruimte mengt de koude met de warmere lucht. Omdat koude lucht droger is dan vochtige lucht, ‘verdringt’ deze het vocht uit de kas. Ontvochtiging van de kas is noodzakelijk om de kans op schimmels zoals Botrytis te verkleinen. Dankzij de verticale ventilatie verplaatst ook de warmte van de assimilatielampen zich richting de tomaten, waardoor bijverwarmen nauwelijks meer nodig is.

Meer rendement bij hoge kas
“Het gaat hier om belichte tomatenteelt”, zegt consultant Ton Habraken. “Daar zijn strenge milieuregels aan gebonden. Omdat er ’s nachts geen lichtuitstraling naar buiten mag zijn, maken we dan gebruik van een klimaatscherm dat lichtuitstoot voorkomt. De Obscura zorgt voor totale verduistering. Maar overdag wil je geen lichtverlies, dus was het zaak een tweede scherm te installeren. De Luxous is een transparant, isolerend doek dat een maximale hoeveelheid natuurlijk licht doorlaat.” In de proefkas zijn beide schermen op hetzelfde dradenbed geïnstalleerd. Dat is volgens Marcel Raaphorst, onderzoeker aan de Wageningen UR Glastuinbouw, vrij uitzonderlijk: “Het is in Fresh Valley gedaan, omdat deze testlocatie relatief laag is. Bij een hogere kas worden de schermen op twee dradenbedden geïnstalleerd. De verwachting is dat je daarmee nog meer rendement kunt behalen.” De voordelen van de Ventilation Jet zijn de lage investeringskosten, het lage energieverbruik en de toepasbaarheid in bestaande kassen.

Goed voor het milieu en de portemonnee
De eerste resultaten zijn inmiddels bekend; van januari tot mei 2014 is met het Ventilation Jet-systeem 20% energie bespaard ten opzichte van de referentiekas. De meeste energie werd bespaard tijdens de nachtelijke uren, terwijl de assimilatielichten aan waren en het scherm gesloten. De grootste winst werd in de koude maanden behaald, in februari een energiebesparing van 33%. Over enkele weken gaat een nieuwe tomatenteeltperiode van start. De proefperiode waar Svensson in participeert loopt nog door tot maart 2015. Het onderzoeksprogramma High Tech Greenhouse 2020, mede gefinancierd door het Interreg IV-programma van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, is eind 2012 is van start gegaan. Het betreft een samenwerking van achttien bedrijven en kennisinstellingen om nieuwe technieken op elkaar af te stemmen met het doel te besparen op water, energie en meststoffen. De Ventilation Jet is een gezamenlijke ontwikkeling van de projectpartners Hint Installatietechniek, Vostermans Ventilation, Svensson, WUR Glastuinbouw en Hoogendoorn Growth Management.

 

Op de hoogte blijven