Gepubliceerd 5-9-2016

Zaadbedrijf Bakker Brothers brengt Afrikaanse telers de kunst van veredeling bij

Het Nederlandse zaadbedrijf Bakker Brothers is in het Midden-Oosten en Afrika een aantal proefbedrijven gestart. Het bedrijf zet steeds meer in op het trainen van telers in ontwikkelingsgebieden. “Vaak hebben overheden vooral oog voor voedselhulp”, meent Philip Immerzeel, adviseur voor Ludvig Svensson in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. “Maar met mensen goed te leren telen, bereik je veel meer.”

“Goed voedsel begin bij hoogkwalitatieve zaden”, stelt Immerzeel. “Met de juiste methoden en technieken kunnen Afrikaanse telers goede rassen kweken en jaarrond productie draaien, om de lokale bevolking van voedsel te voorzien. Dat is een stap richting zelfredzaamheid. En is noodzakelijk om onafhankelijkheid te worden van import en seizoensteelten.”

Bakker Brothers
Bakker Brothers, in 1928 opgericht door Arie, Gerrit en Willem Bakker, is een zaadbedrijf in Noord-Scharwoude dat van oudsher zaden exporteerde is uitgegroeid tot een zaadveredelings-, productie- en distributiebedrijf van bonen, maïs en nu ook (kas)groente zaden. In 2004 werd Bakker Brothers een dochterbedrijf van Klein Karoo Seed Marketing in Zuid-Afrika, dat zich ook toelegt op reseach & development.

Proefkas in Bapsfontein
Vier jaar geleden heeft Bakker Brothers in samenwerking met Nederlandse toeleveranciers een proefkas gerealiseerd in Bapsfontein. “Hier wordt substraatteelt toegepast”, zegt Immerzeel. “Dat wil zeggen dat de planten groeien op kokos en steenwol op in plaats van in de grond.” Karoo Research leert telers en studenten controle van de juiste klimaattechniek en brengt hen de kunst bij van jaarrond, gecontroleerd telen in kassen.

Bakker Brothers_opbouw 1.jpgBakker Brothers_opbouw 2.jpg
Lokaal veredelen

“Het is van belang om lokaal te veredelen want er zijn veel factoren die invloed hebben op de gewassen”, aldus Immerzeel. “Denk aan de sterk schommelende temperatuur, ziektebeelden en grondsamenstelling. Alleen de beste rassen worden geselecteerd.” De proefkas valt onder het SMART-project, een samenwerking van onder meer GreenPort Holland, Wageningen Universiteit en Klein Karoo Seed Marketing.

Een zachte klimaatovergang
De proefkas bevindt zich op een hoogvlakte, dus overdag is het warm en ’s nachts is verwarming nodig om de kas te ontvochtigen. In de proefkas is het LS Harmony 4145 scherm van Svensson geïnstalleerd om energie te besparen maar ook om zachte klimaatovergangen te bewerkstelligen. Om de 1500 vierkante meter kas te verwarmen wordt in de toekomst gebruikt gemaakt van zonnecellen, het opwekken van elektriciteit gebeurt dan door fotovoltaïsche cellen. “Helaas is het plastic op het dak onlangs verwoest door grote hagelstenen tijdens een windhoos”, vertelt Immerzeel. “Zodra de nieuwe folie uit Hazerswoude is gearriveerd en weer op het dak van de kas ligt, gaat het Harmony scherm erin.”

Wereldvoedselprobleem
Bakker Brothers heeft veredelingsstations in Nederland, Jordanië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika en wereldwijd tien proefstations. De ambities van Bakker Brothers zijn niet gering: bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Immerzeel is het daar volledig mee eens: “We moeten de focus verleggen van voedsel naar voedingswaarde. Mensen hebben vooral gezond voedsel nodig, dat lokaal beschikbaar is. Met gecontroleerd telen in kassen, is jaarrond produceren haalbaar.”

Op de hoogte blijven