Gepubliceerd 4-6-2014

telen&trends 2014 hét vakevent over energie, het nieuwe telen en toekomstgericht ondernemen.

Svensson wil met dit jaarlijks terugkerende event de telers nieuwe verfrissende ideeën geven waarmee zij hun eigen (glastuinbouw)bedrijf eens van een andere kant gaan bekijken.

 
Het Svensson telen&trends event 2014 op donderdag 3 april jl. was een groot succes. Ruim 120 telers lieten zich grenzeloos inspireren door o.a. Christine Boland, Hans Coenen en Ruud Koornstra, Nederland’s meest sustainable ondernemer. Zijn visie op de toekomst is kraakhelder: de wereld verandert en laten we razendsnel mee veranderen, dan ziet de toekomst er rooskleurig uit!
 
In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam werden donderdag 4 april jl. ruim 120 toptelers geïnspireerd en gemotiveerd om anders na te denken over de toekomst van hun bedrijf(svoering). Ruud Koornstra is er zeker van dat er grote veranderingen op komst zijn inzake duurzaamheid. "We kunnen zo niet doorgaan", vindt hij: “we moeten durven veranderen. En veranderingen gaan in de meeste gevallen gepaard met weerstand. Maar daar moeten we doorheen, volg je gevoel en houd vast aan wat je wil bereiken, never, never give up!” Verrassend was zijn uitspraak dat er straks zoveel energie ter beschikking is, dat men om het netwerk te ontlasten, wellicht betaald gaat worden om het te gaan gebruiken!
 
Trendanalist Christine Boland onderstreept in haar workshop de transitie in de samenleving. Aan de hand van vier ontwikkelingen; New Start,  Togetherness, (Hi)story en New Territories stimuleert Christine eenieder om mee te gaan in die transitie, probeer anders te denken en te werken. Vernieuw, houd het simpel, neem de tijd om je verhaal (samen) uit te werken en te vertellen en verbreed je scope. De aanwezige ondernemers gingen in kleine groepen aan de slag om met elkaar ideeën uit te werken wat ze hier mee kunnen in hun branche. Met verrassende resultaten. 
 
De andere workshop werd verzorgd door Hans Coenen, directeur strategie bij de Gasunie. Zijn belangrijkste item was dat de vraag niet gaat over het volume beschikbare energie, maar juist om wanneer die energie beschikbaar is. Verrassend was zijn uitspraak dat aardgas in een duurzame energiesamenleving geen hoofdrol hoeft te spelen. "Gas wel, maar niet alleen aardgas, het kunnen ook gassen zijn die op andere manieren worden gegenereerd. We zijn een gasindustrie, geen aardgasindustrie.”
 
Na een rondleiding door de prachtige, statige Van Nelle Fabriek werd de dag afgesloten door een korte uitleg over een kleinschalige ‘nieuwe manier van financieren’, de Kredietunie. Onder het principe ‘ons helpt ons’ zijn Onno de Fouw en Bartout Gieben Kredietunies in Nederland aan het opzetten en zij zijn ervan overtuigd dat dit ook in de glastuinbouw goede kans van slagen heeft.
 
Tijdens het walking diner was er volop gelegenheid om met elkaar de dag te evalueren en te netwerken met de collega’s.
 
telenentrends header fb.jpg

 

Op de hoogte blijven