Gepubliceerd 7-2-2019

Data en duurzaamheid bepalen koers OVATA

Data gaat bij OVATA bepalen welke succulent er wordt geteeld en uitgeleverd. In de toekomst zal de teler meer een data-analist zijn die achter zijn laptop het kasklimaat en de duurzaam geteelde productie aanstuurt. Misschien zijn de volgende stappen wel kunstmatige intelligentie en machine learning.

Architect Hans Kalkhoven van Atelier Pro ontwierp voor succulentteler OVATA een gevel die er wezen mag. Een die heel wat anders is in vergelijking met wat kwekers in Nederland zoal hebben laten bouwen. Het leverde de architect een prijs op: Gebouw van het Jaar 2008, kring Rijnmond. Achter het gevelscherm aan de rand van Bleiswijk gaat een kantoor en een hypermodern kascomplex van 8 hectare schuil. Op een andere locatie heeft de succulentteler nog een kas van 2,2 hectare.
Met enthousiasme gaat Ivo van den Akker, finance en compliance manager bij OVATA, langs de verschillende productielijnen in de hallen. Het zijn de laatste productieactiviteiten van een goed jaar 2018. “In de winterperiode stoppen we met de productie vanwege het groeiseizoen circa twaalf weken. We starten weer met stekken aan het begin van het jaar”, vertelt Van den Akker. “De vraag naar onze succulenten is groot. We telen succulenten in potjes van 5,5 centimeter tot en met 30 centimeter.” Tegelijkertijd schieten potjes met succulenten tussen zijn benen door als hij over een sorteerlijn loopt. Ze worden op grootte geselecteerd. Daarna plaatst een lange arm de planten op de juiste afstand op een container, zodat er voldoende licht bij kan om de groei te bevorderen. Ze gaan dan op ‘reis’ door de kas om - soms na 1,5 jaar - in het juiste formaat en de juiste kleur via de groothandel en retailers richting consument te gaan.

OVATA-BL-626x.jpg

In de verte gaat de teler op een scoutwagen over de teelt heen. Ivo van den Akker spreekt over een ‘vliegendtapijt’. “Het is het kantoor van de telers dat boven de teelt hangt en kan bewegen”, legt Van den Akker uit. “We willen in alles wat we doen de beste zijn. Door heel dicht op de teelt te werken met laptops - we hebben overal Wifi in de kassen - krijgen we een betere kwaliteit. Op de scoutwagen zit ook een spuitarm om daar waar nodig water te geven.”

“Dankzij de combinatie van diffuus glas en dubbele schermen verbruiken we minder energie en groeit de plant beter.”

100 procent biologisch

Van den Akker blijft staan in de begin dit jaar in gebruik genomen nieuwe kas. “We gebruiken nu al geen CO2 meer om de planten te laten groeien. Er zit voldoende in de lucht.” Hij stopt even met praten om naar de kieren te wijzen. “Er zit insectengaas tussen, die als een harmonica meegaat als de kier groter wordt. We willen geen trips, omdat we naar 100 procent biologisch gaan. Om beter met licht en warmte om te gaan is er diffuus glas gebruikt en een dubbelpakket klimaatschermen, waarvan één Harmony klimaatscherm met 85% scherming. Het andere Luxous energiescherm is helder, wat veel licht geeft (Luxous 1147 FR). Beide klimaatschermen hebben een goede vochtafvoer, wat minder energie kost om het vocht uit de kas te krijgen. Dankzij de combinatie van diffuus glas en dubbele schermen verbruiken we minder energie en groeit de plant beter.” Bij het laaddock staan de eerste karren klaar met vele verschillende soorten succulenten. Van den Akker: “Vanuit hier gaan de circa 10 miljoen planten per jaar Europa in. Onze grootste klant is IKEA en we exporteren tegenwoordig ook naar Amerika. Hoewel dat best een lastige markt is om naar te exporteren, doen we het toch om eventuele afzetschommelingen in Europa te kunnen opvangen en om ervan te leren.”

“We hebben ons verkoopteam veranderd in Customer Care Team voor een goede after sales om zo de klant te ontzorgen.”

Data-analyse

Achter een kop koffie gaat Ivo van den Akker na de rondgang dieper in op de richting van de onderneming. “OVATA gaat meer en meer de kant op van een kennisgedreven onderneming. Alles wat we doen is onderbouwd met cijfers en het liefst tot vier cijfers achter de komma. Van onze vijftig cultivars, afkomstig van negen families, die we hier telen weten we alles: van energie- tot en met de vochtbalans. Door te meten en het analyseren van data weten we veel en daar sturen we op. De toekomstige hoofdteler hier wordt meer een data-analist dan iemand met groene vingers.” Van den Akker heeft inmiddels een grafiek met een x- en y-as, die uit Google Analytics is samengesteld voor zich neergelegd. Het zijn de mondiale verkopen van succulenten in potjes van een bepaalde diameter. “We zijn bezig met een nieuw planningssysteem, omdat we veel beter vanuit de data de productieplanning willen sturen. Het plannen wordt steeds belangrijker aangezien het merendeel van onze productie al verkocht is. Doordat de verkoop steeds meer vanuit data wordt gestuurd, hebben we ons verkoopteam veranderd in het Customer Care Team. Dit om de focus te verleggen van echt verkopen naar een goede after sales om daarmee de klant te ontzorgen.”

2018 Ovata 2 626x.jpg

Weerbaar Telen

Het is niet alleen de data-stap die OVATA wil maken. Op het vlak van duurzaamheid wil de kweker Skal-gecertificeerd worden: de teelt is dan geheel biologisch. Inmiddels hebben ze al het certificaat On the way to PlanetProof behaald. Dit keurmerk laat zien dat de planten duurzamer geproduceerd worden. “We gebruiken geen CO2, maar ook geen gas, omdat we met restwarmte werken”, gaat Van den Akker verder. “Het maakt ons ten opzichte van andere telers onderscheidend door biologisch te telen. Consumenten willen dat graag.” Het betekent dat naast het insectengaas tegen trips ook het huidige mestbeleid richting biologische meststoffen moet gaan. “Over 2 jaar willen we al geen chemicaliën meer gebruiken voor ziekten en plagen, maar het duurt tot 2025 voordat we de kunstmest hebben vervangen door biologische meststoffen. Door Weerbaar Telen te introduceren moeten onze planten uiteindelijk minder vatbaar worden voor ziektes.”

Op de hoogte blijven