Gepubliceerd 7-3-2019

Marketing boost belangstelling voor gevlamde paprika Enjoya

De natuur helpt de teler soms een handje. Dankzij een speling daarvan ontdekte Bestpeppers bij toeval een paprika met twee kleuren: gevlamd geel en rood. Met steun van veredelaar Enza, twee andere telers, een aangepaste teelt en behoorlijk wat marketingspanningen ligt deze opvallende paprika, met de naam Enjoya, nu bij supermarktketens AH en Plus.

“Het product is niet alleen uniek, maar ook de samenwerking. Drie paprikatelers steken de hoofden bij elkaar om dit product naar de wereldmarkt te brengen.”

Het is een kleine kas aan de rand van Harmelen waar Nature’s Alliance op bescheiden schaal de Enjoya teelt. Marketeers Monique de Jong en Sander Boslooper vertellen dat eerst een markt gecreëerd moet worden alvorens vol gas te geven met de productie. “De consument in binnen- en buitenland kent alleen maar de rode, gele of groene paprika en dan ligt er ineens een rood/geel gevlamde bij”, vertelt Sander Boslooper met veel passie. “We zetten bij de presentatie richting de markt sterk in op beleving. Op de website is te zien hoe je de kleur het beste op tafel tot zijn recht kan laten komen, maar ook hoe je er mooie gerechten mee kan maken. De Enjoya is echt voor de kookliefhebber.” In de kas van Wilfred van den Berg van Bestpeppers in Est werd deze nieuwe paprikavariant in 2013 ‘gevonden’. Met steun van Enza werd uitgezocht of er een product van gemaakt kon worden dat ook naar de markt gebracht kon worden. De tocht ging via de R&D-afdeling in Enkhuizen, de kassen van Nature’s Alliance, vakbeurzen en consumentenpanels naar de huidige situatie, waarbij de Enjoya op bescheiden schaal in binnen- en buitenland te koop is. Boslooper: “Het eerste contact met de consument was bij groentespeciaalzaak Landwaart in Maartensdijk. Daar zijn we begonnen met de test en het resultaat was gelijk top.”

Enjoya 4evergreen 626x.jpg

Nature’s Alliance is speciaal voor deze paprika opgezet en is een samenwerkingsverband van drie paprikatelers: 4Evergreen (Grootscholte Group), Bestpeppers en Vijverberg (Vijverberg Fa C en R). “We hebben elk 33,33 procent van de aandelen”, vertelt Wilfred van den Berg van Bestpeppers. “Het product is niet alleen uniek, maar ook de samenwerking. Drie paprikatelers steken de hoofden bij elkaar om dit product naar de wereldmarkt te brengen. Het sluit mooi aan bij de ontwikkeling dat dergelijke complexe lanceringen niet door één partij gedragen kunnen worden. Nature’s Alliance is de enige partij die deze gevlamde paprika teelt en ook gelijk voor de wereldmarkt. De afzet loopt via telersvereniging Harvest House.”

Rust en regelmaat

De kas van 5 hectare aan de rand van Harmelen is voor slechts een deel gevuld met de teelt van Enjoya. De rest wordt nog opgevuld met de teelt van gele paprika’s. De boomlange Rolf Vijverberg duikt ineens tussen de aan draden hangende paprika’s, waar inmiddels de derde teelt hangt. Hij komt trots terug met het geel/rood wonder der natuur en ruikt eraan. “Over twee dagen te eten”, mompelt hij. Eerder heeft hij uitgelegd dat er jaren over is gedaan om samen met Enza en de twee andere telers een zo optimaal mogelijke teelt te onderzoeken. “We produceren wat onze afnemers nodig hebben en dat is iets anders dan wat wij op onze andere complexen doen”, legt Vijverberg uit. “We zijn gewend om zoveel mogelijk kilo’s per vierkante meter te telen. Thuis is de regel: maximale productie tegen zo laag mogelijke kosten. Hier is het andersom: eerst de kosten en een mindere opbrengst. Hier in Harmelen regeert rust en regelmaat. Om een zo smaakvol mogelijke paprika te telen wordt alles rustiger gedaan en wordt er meer voeding gegeven. We dunnen strenger uit door kleine vruchtjes weg te snijden, zodat er meer ruimte overblijft voor de grotere. Wat ook bijdraagt aan de kwaliteit is dat we belicht telen. In het na- en voorjaar is er te weinig licht voor dit hoogwaardige product. Wordt de vraag groter, dan gaan we eerst in Harmelen uitbreiden en dan kunnen we daarna verder in onze eigen kassen.” De paprika’s worden door plantenkwekerij Leo Ammerlaan met de hand geënt. Vijverberg doet het voor als hij stopt bij een struik paprika’s waar toch een gele tussenhangt. “Hier is sprake van een mutatie door een mutatie van een mutatie. Door consequent te enten krijgen we uiteindelijk geel/rode paprika’s.” Terwijl hij praat trekt hij een groeipunt van de stam en doet voor hoe die op een onderstam wordt geënt.

Een juweeltje

De natuur kwam met deze paprika, de naam werd zelf bedacht. Monique de Jong: “Enjoya is een samenstelling van een Engels en een Spaans woord. Enjoy is ‘genieten’ en joya is ‘juweel’ in het Spaans. Dus met enige fantasie betekent Enjoya een juweel van een paprika.” Een succesje heeft deze nog jonge loot aan de paprika stamboom al gehaald. Tijdens de Fruit Logistica in 2016 werd een derde plaats gehaald bij de Innovation Awards.

2019 Enjoya 4evergreen 003 626.jpg

Op de hoogte blijven