Gepubliceerd 14-1-2019

Column Cor Hospes - creatief directeur van Merkjournalisten

VERKOOP GEEN PRODUCTEN, MAAR VERHALEN

Een zaaltje met tuinders. Ze telen van alles. Vooral paprika’s. Hun sites leken allemaal op elkaar. Ik zag paprika’s en nog meer paprika’s. In geel, groen en rood. Met af en toe een gezicht van een lachende paprikateler. Allemaal zeiden die dat ze de lekkerste en de beste paprika’s hadden. Jaja, bewijs dat maar eens, vroeg ik ze. Laat het me zien, voelen en ruiken. Waarom smaken die van jou dan zo lekker. Waarom heb jij zoveel liefde voor paprika’s en waarom ben je eigenlijk in de paprikateelt gegaan. Ik bedoel, je had ook brandweerman, chirurg of leraar aardrijkskunde kunnen worden. De telers kijken me bevreemd aan. Verhalen vertellen? Ze zijn toch gewoon kwekers.

Ik vertel ze het verhaal over Claus Pilgaard. Hij teelt chilipepers. Hij nodigt bekende Denen uit om samen wat te kletsen en na wat voorlichting over het heetgebakerde menu dat voor hen ligt een hapje van een peper naar keuze te nemen. En zeker, zo’n bite doet iets met mensen, vooral met hun lichaam en gekkebekkentrekkenvermogen. Het Deens Nationaal Kamerorkest verorbert een heet pepertje en speelt daarna een pittig stukje klassieke muziek, en ja, dat maakt wat los onder de muzikanten. Een filmpje dat intussen 4,6 miljoen views kent. Chili Klaus heeft intussen een florerend bedrijf dat van allerlei chililekkers verkoopt. Snoepjes, gedroogde pepers, drank, boeken enz. en vooral sauzen. Iets anders doen. Claus durft onderscheidend zijn.

Ik vertel over Mike Brown. Hij runt een zoveelste koffiezaakje in New York, en nee, dat gaat niet goed. ’s Ochtends heeft hij wel een paar vaste klanten. Die vragen hem steeds vaker of hij niet een echt superstevig kopje voor hen kan maken. Ze moeten de hele dag er nog flink tegenaan. Dan krijgt Mike een idee. Hij blendt een eigen brouwsel en doopt dat: Death Wish Coffee, het sterkste bakkie leut ter wereld. Speciaal voor mensen die wel een mok energie kunnen gebruiken. Zijn koffietentje is gered, sterker, heel het land wil zijn cafeïnerijke troost. Death Wish Coffee wordt een succes omdat het merk opvalt. Omdat het product uitsteekt boven de middelmaat. Omdat Mike durft zijn gevoel te volgen. Omdat hij voelt dat het anders moet.

Denk als Claus en Mike. Durf je te onderscheiden. Wees anders. Dan gaan mensen ook over je praten.

Op de hoogte blijven