Gepubliceerd 27-2-2019

Column – Ton Habraken, Klimaatadviseur Svensson

BENT U AL KLIMAATBESTENDIG?

De gaskraan in Groningen wordt - uiterlijk in 2030 - dichtgedraaid. Gasloos bouwen is de nieuwe norm. Een klimaatakkoord voor de industrie is in de maak. ‘We’ moeten massaal van het gas af, al zal dat nog wel even duren?

De tuinbouw, met zijn bedekte teelten, groeit ondertussen wereldwijd. Onder meer om de gevolgen van klimaatverandering – mede veroorzaakt door onze CO2-uitstoot – te beperken. Meer kassen – van low- tot hightech - zijn nodig om alle monden in de wereld te voeden.

Bij voorkeur dicht in de buurt van de afnemer. We staan aan de vooravond van een energietransitie en de gevolgen daarvan zullen ingrijpend zijn. Essentieel voor de tuinbouw is de CO2-voorziening. Die komt nu nog van fossiele brandstoffen, uit eigen of externe bron. In de nabije toekomst gaan we misschien zelf CO2 uit de lucht halen. De techniek daarvoor bestaat al.

Energiebesparing is ‘terug van weggeweest’.

Warmte zullen we nodig blijven hebben, maar dan afkomstig van groene bronnen zoals geothermie, biomassa en restwarmte. Al zijn er ook problemen, die we in de tuinbouw uitdagingen noemen.

De tuinbouw loopt voorop in de Nederlandse ‘Energiewende’, met alle kinderziektes van dien. Al staan we nog maar aan het begin. Na jaren van ‘goedkoop’ gas stijgen de gasprijzen weer. Uit een verkenning van Gasunie blijkt dat energie in 2050 wel 2 tot 2,5 keer duurder zal worden dan vandaag. Wie nu een kas gaat bouwen of nog 30 jaar wil ondernemen, zal daar op moeten anticiperen. Energiebesparing is ‘terug van weggeweest’, al was die nooit echt uit beeld.

Het goede nieuws: met klimaatschermen is steeds meer mogelijk. De lichtuitstoot beperken, het klimaat verbeteren, de lichtspreiding vergroten en - last but not least - energie besparen. Svensson innoveert continu om die functies steeds beter te combineren. Om voor elke teelt en teler de juiste oplossing - op maat - te kunnen bieden. Dubbele of driedubbele klimaatschermen worden steeds meer een ‘must’. Een noodzakelijke investering om klimaatbestendig te worden. Of het klimaat nu uit uw kas komt, of uit Den Haag.

 

Op de hoogte blijven