Gepubliceerd 7-1-2019

I am Bart's

Bart Veltkamp start op geheel eigen wijze foodinnovatie

Bart Veldkamp is anders. Na een actieve schaatscarrière voor Nederland, het leverde hem goud op op de Olympische Spelen van 1992, werd hij Belg om door te kunnen schaatsen. Vervolgens werd hij in de jaren daarna schaatscoach van een Amerikaanse en later van een Nederlandse ploeg. Nu tracht hij zijn foodstartup ‘I am Bart’s’ van de grond te tillen en ook dat gaat anders.

Bart Veltkamp 626x.jpg

Zijn blik deze avond is enigszins gehaast. In een nis van de Haagse boekhandel Paagman - ‘Ik woon om de hoek’ - doet hij zijn verhaal om nog voor het eind van dit jaar zijn gezondheidsrepen I am Bart’s op de markt te krijgen. Hij is dan wel 16 maanden te laat en de bodem van de schatkist begint in zicht te komen. Hij zegt tijdens het interview regelmatig dat hij veel heeft aan de mentaliteit van een topsporter: doorzetten. Het woord opgeven, is onbekend in zijn vocabulaire. Onder zijn zwart/grijze krullen zeggen zijn ogen: het gaat lukken. “Terugkijken? Een topsporter is altijd bezig met zijn volgende overwinning en dat gaat ook op voor I am Bart’s. Ik ben niet zo bezig met dat verleden. Het werken met een start-up voelt als vallen en opstaan. Ik heb geleerd dat een tegenslag niet het einde betekent.”

Supergezonde repen

Terug naar het begin. Het is moeder Ada (75) die aan de basis stond van de supergezonde repen van haar zoon Bart (50). Zij is orthomoleculaire voedingsdeskundige en reeds vanaf zijn jeugd bezig met zijn voeding, omdat hij allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen. “Daarnaast waren we tijdens mijn schaatsperiode bezig met voeding. Hoewel we daar nu veel en veel verder mee zijn, was in de jaren ‘80 en ’90 al duidelijk dat goede voeding een positief effect had op mijn schaatsprestaties.” Na zijn succesvolle carrière liet hij zijn voedingsdiscipline varen en merkte dat onmiddellijk aan zijn lijf. Het gevaar school hem in de o zo ‘gevaarlijke’ tussendoortjes. “Als je niet veel verbrandt, heb je meer aan goede voedingswaarden dan aan suikers. In al die gemaksproducten zitten nauwelijks voedingswaarden. Ik wilde daarom iets gezonds als tussendoortje, zonder toevoegingen en uitsluitend samengesteld uit de beste biologische groenten, fruit, zaden en kruiden. Zo’n reep moet namelijk ook in een brooddoosje van een manneke of meiske van 7 jaar. In Amerika zag ik overigens wat voor ongezond eten je kunt kopen in supermarkten en benzinestations. Maar het rare daar is dat aan de andere kant van het schap de supergezonde voedingen staan. In de keuken van mijn moeder zijn we begonnen met het samenstellen van de repen. We zijn gaan experimenteren door te bakken, mengen, koken en drogen.”

Drogen in cleanroom

Als coach heeft Veldkamp de ervaring een schaatsploeg op te bouwen. Uit zijn ontzaglijke netwerk sprokkelde hij de financiering bij elkaar. “Het is een combinatie van eigen geld, lening, bank, investeerder, sponsors en crowdfunding. Het is best een uitdaging om de juiste partners te vinden die willen investeren in mijn filosofie. Ik geloof namelijk helemaal niet in het presenteren van die domme Excelsheet met al die rendementscijfers. Het gaat om het verhaal, the art of storytelling.” Zijn eis om een totaal zuivere reep op de markt te brengen, bracht het project in de vertraging. Het is niet alleen noten- en glutenvrij, maar er zitten ook geen toegevoegde suikers in.

Hij dacht dat een bestaande leverancier van zogenoemde private labels als VSI in Leerdam zijn reep wel kon produceren, maar dat bleek niet het geval. “Ik moest dus een eigen productielijn ontwerpen en bouwen, dat kostte veel tijd en uiteindelijk ook veel geld”, zegt hij inmiddels achter een kop thee. “De repen worden niet ‘gelijmd’ met stroop of honing, een toegevoegde suiker, maar op een lage temperatuur gedroogd. De repen producenten kunnen dat niet.” Hij vertelt steeds vaker met een bahco in handen te staan om te sleutelen aan de productielijn die is opgesteld in Zaandam. “Die ruimte is als een cleanroom. Er mogen onder geen beding sporen binnenkomen van gluten. Ook noten zijn uit den boze”, legt hij uit. “Ik doe daar totaal geen consessies aan. Door het klimaatsysteem heb ik een tegenslag van meer dan een jaar opgelopen. Bij opleveren werkte er namelijk niets. Het betekent dat ik nu sta te sleutelen om eind deze maand, begin volgende maand de eerste ‘bites’ te kunnen produceren. De repen komen dan later. Ik heb er alle vertrouwen in dat we voor de feestdagen kunnen leveren.”

Groot denken

Veldkamp kijkt, zoals hij in het begin al zei, naar voren. Met zijn marketing- en pr-kennis verwacht hij snel aan te kunnen schuiven bij de grote retailers. Maar zoals eigenlijk hoort bij een start-up denkt hij groot. Nederland is te klein voor zijn productie-aanpak. “Mijn doelgroep is iedereen in Europa die een supergezond tussendoortje wil. Ik wil eigenlijk na Nederland snel in tien Europese landen in de winkel en bij de pomp liggen. Je moet namelijk gelijk volume gaan draaien om een redelijke prijs te kunnen rekenen. Daarnaast wil ik voor topsporters ook een reep ontwikkelen voor na hun inspanning. Als ze bijvoorbeeld suiker voor verbranding moeten hebben nemen ze een gelletje. Bij mijn reep moeten ze kauwen en dat komt het herstel na een enorme inspanning ten goede.”

 

 

Op de hoogte blijven