Gepubliceerd 19-4-2018

FoodStars broedplaats voor de glastuinbouw

Nederland krijgt een broedplaats die zich richt op de glastuinbouw. Start-up versneller FoodStars heeft de taak op zich genomen om innovatieve producten en diensten te koppelen aan gerenommeerde ondernemers die actief zijn in en om de glastuinbouw en het vinden van financiers.

Foodstars 1 626x.jpg

De Nederlandse glastuinbouw is een van de meest waardevolle hoekstenen van de Nederlandse economie. Na Amerika zijn we de grootste producent en exporteur van tuinbouwproducten. Er is echter een kleine onvolkomenheid: de glastuinbouw mist een soort ‘Silicon Valley’. Dit kennisgebied tussen San Francisco en San Jose is een wereld waar alles op het vlak van innovatieve start-ups samenkomt, zoiets wordt ook wel ecosysteem (zie kader) genoemd. World Startup Factory (WSF) en Truvalu.startups zagen dat gemis. Beide organisaties uit Den Haag startten daarom eind vorig jaar het versnellingsprogramma FoodStars, met Svensson als een van de partners. “Voor een toekomstbestendige tuinbouw sector heb je start-ups nodig die innovatieve producten en diensten bij de behoudende ondernemer onder de aandacht brengt. Beide hebben elkaar nodig”, constateert Milah Wouters, programmamanager van FoodStars. Samen met Maaike Veen van Truvalu is Wouters nu enkele maanden bezig. Veen vult aan: “Vergeet niet dat de komende decennia steeds meer monden gevoed moeten worden in vooral metropolitane gebieden, want de ontwikkeling is dat steeds meer mensen in steden gaan wonen en werken. Nieuwe duurzaam en veilige impactvolle teelt methodes spelen daar een belangrijke rol in.”

Maarten Oostenbrink, managing director Svensson, is een van de initiatiefnemers van FoodStars. Hij kent een van de eigenaren van WSF. “Hij nodigde mij uit om mentor van twee start-ups te worden, een daarvan kwam uit India. Dit was mijn eerste ervaring in een voor mij nieuwe wereld. Nadat ik de afgelopen twee jaar in Nederland naar start-ups had gezocht en niks vond, kwam het idee voor een platform om internationaal te gaan zoeken naar innovaties die toepasbaar zijn in de tuinbouw. Dit was het startpunt voor FoodStars. We zijn op zoek naar nieuwe ideeën en kansen en willen investeren in start-ups. Ik hoop dat we initiatieven en mensen met goede ideeën zullen vinden die kunnen bijdragen aan het voeden van de steden in de wereld. Als we deze ideeën en start-ups naar Nederland kunnen halen, is dit een win-winsituatie voor iedereen.”

Bootcamp en hogedrukpan

Het werk van FoodStars bestaat onder meer uit het scouten van impactvolle producten en diensten om deze, als ze in het buitenland zitten, naar Nederland te halen. “Via onze netwerken speuren we de wereld af”, zegt Wouters. “Je moet ons werk zien als verbinders tussen al die spelers die uiteindelijk dat ecosysteem bouwen. Ons doel is het afsluiten van partnerships en samenwerkingen om zo uiteindelijk die start-up naar een scale-up-fase te krijgen en dat hun innovatieve ideeën ondernemers in de tuinbouw inspireren.” Veen en Wouters realiseren dat de weg naar een ecosysteem als Silicon Valley lang en taai is. “Toch zijn we begonnen”, zegt Wouters ferm. “We zijn niet van het eindeloos overleggen. Geheel in de geest zoals dat in Amerika gebeurt, gaat op 3 april 2018 onze bootcamp van start met zo’n twintig start-ups uit binnen- en buitenland. Het zijn wel bedrijven die al geruime tijd bezig zijn. Ze hebben inmiddels al een bewezen product of dienst en zijn al aan het ondernemen. Na de eerste twee weken in een ‘hogedrukpan’ gewerkt te hebben hier in Den Haag bij The New Farm, blijven er acht tot twaalf ondernemingen over. Eind september worden dan de eindresultaten getoond. De volgende stap is dat we ze matchen aan een partner, zodat beiden zich verder kunnen ontwikkelen. Het levert uiteindelijk investeringsmogelijkheden op, want daar zijn er nu te weinig van. Zo krijgen we op termijn een innovatie- en start-up-ecosysteem die past bij de reputatie van Nederland als mondiale tuinbouwnatie.”

Foodstars 2 626x.jpg

Lesje Silicon Valley voor dummies

Silicon Valley is een broedplaats voor vernieuwers. De kracht is dat het al decennialang daar gaat om een uniek samenspel van institutionele en culturele factoren. Het ontstaan gaat terug naar 1939 toen twee studenten in een garage een audio oscillator ontwikkelden. Het was het ontstaan van Hewlett-Packard (HP). Naast de toegang tot talent via de beste universiteiten ter wereld (Stanford - abonnement op de Nobelprijs, Berkeley), veel kapitaal in de vorm van harde dollars van durfkapitalisten en business angels en smart money - financiers die hun netwerken aanbieden - en een proactieve overheid kent de Valley een goed functionerende ondersteuningsstructuur van juristen en advocaten die start-ups helpen hun bedrijf te vestigen. Het culturele aspect is dat er sprake is van openheid, delen, groots denken en beslist geen 9-tot-5-mentaliteit. En vergeet niet: je mag falen!


 

 

Op de hoogte blijven