Gepubliceerd 23-7-2015

Warmtebeelden maken energiekosten zichtbaar

In 2012 besloot tomatenteler Dick van Noord volgens Het Nieuwe Telen te gaan werken en liet zijn nieuwe kas bouwen en uitrusten volgens deze principes. Warmtebeelden gaven hem inzicht in de energiekosten.

De reden voor Dick van Noord om zijn tomaten te gaan produceren volgens Het Nieuwe Telen is energiebesparing. Energiekosten omvatten het grootste gedeelte van de kostprijs van tomaten. Daarop besparen, is op de lange termijn altijd gunstig. Van Noord teelt tomaten van het ras Brisco en heeft in Zeeland twee kassen staan. De laatste werd gebouwd in 2012 en uitgerust volgens de principes van Het Nieuwe Telen (HNT). Hij maakt gebruik van transparante schermen en ontvochtigers.

Verschuifbaar, transparant scherm

Van Noord moest wennen aan de nieuwe manier van telen. Om overtollig vocht te verwijderen, was hij gewend om het scherm te openen maar als het in de nieuwe kas te vochtig is, moet de ontvochtiger harder werken. Ook met het licht werkt het anders in de nieuwe kas volgens Het Nieuwe Telen. In tegenstelling tot in de oude kas, waar het scherm altijd open moest blijven op een bewolkte dag, kan Van Noord het scherm nu dichtlaten als hij wil. Dan is er sprake van lichtverlies, maar ook van energiebesparing. Essentieel hierbij is het dubbele, verschuifbare Luxous 1347 FR scherm dat Van Noord in kas heeft geïnstalleerd. Het is volledig transparant maar niet diffuus, dus 's ochtends vroeg en 's avonds valt er veel licht naarbinnen. De lichttransmissie is maximaal.

Warmtebeelden

Om te achterhalen waar de verschillen in temperaturen aan de voet en boven bij de plant vandaan kwamen, ging Van Noord met behulp van een externe partij op onderzoek uit met een warmtebeeldcamera. Door middel van infrarode straling kon deze de warmteverdeling in de kas meten en de ongelijkmatige temperatuurverdeling aantonen. Het lukte Van Noord uiteindelijk om het gewenste klimaat te creëren door warmere lucht naar de onderkant te blazen en van de groeibuizen gebruik te maken.

 

Op de hoogte blijven