Gepubliceerd 29-11-2018

VGT Zeeuws-Vlaanderen werkt met dubbele energieschermen van Svensson

‘Klimaatscherm cruciaal hulpmiddel bij innovatieve paprikateelt’

VGT Zeeuws-Vlaanderen werkt sinds 2014 met de dubbele klimaatschermen Luxous 1347 FR. De schermen hebben een dubbele functie: energiebesparing in de winter en zonwering in de zomer. “We spelen dagelijks met de energieschermen om tot een energiezuinig en optimaal klimaat in de kas te komen”, zegt Koen Neyens van VGT. “De schermen functioneren prima in de paprikateelt.”

2018 KAS vgt 626X.jpg

VGT Zeeuws-Vlaanderen is een paprikakwekerij met een bedrijfsoppervlakte van 30 hectare in Westdorpe. Er worden gele en rode paprika’s geteeld. VGT is ontstaan door het samengaan van vier Belgische tuinders met ieder een eigen bedrijf in de paprikateelt. “We liepen alle vier tegen het probleem van beperkingen in ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden aan”, zegt Koen Neyens, een van de vier partners van het bedrijf.

Restwarmte in kassen

In het oprichtingsjaar van de coöperatieve vennootschap Verenigde Groentetelers, in 2003, werd 7 ha kassen in Rijkevorsel (België) gerealiseerd en in 2006 bouwde VGT daar nog eens 8 ha bij. Enkele jaren later ging het bedrijf op zoek naar een kavel met voldoende mogelijkheden voor uitbreiding en duurzaam ondernemerschap. De Autrichepolder bij Westdorpe in gemeente Terneuzen, onderdeel van ontwikkelgebied Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen, voldeed aan de wensen. Eind 2014 kocht VGT er een perceel van 40 hectare. In 2014 is de eerste fase van 15 hectare gerealiseerd, in 2016 vond de bouw van de tweede fase van 15 ha plaats.

Duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel van VGT. De serres worden 100 procent verwarmd door restwarmte van meststoffabriek Yara, een Noors concern waarvan de grootste ammoniak- en nitraatmeststoffenfabrieken in Sluiskil staan. De glastuinders hergebruiken ook rest-CO2 van Yara Sluiskil. Daarnaast installeerde het bedrijf een volledig gesloten systeem voor opvang, ontsmetting en hergebruik van gietwater in de kassen. Ook wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van ziekten en plagen.

Lager energieverbruik

De belangrijkste reden van VGT om voor dubbele Luxous schermen te kiezen, is om energie te besparen. De schermen laten tegelijkertijd daglicht door en worden daardoor vooral gebruikt in intensief verwarmde teelten. Neyens: “De paprikateelt is een gestookte teelt. We gebruiken weliswaar restwarmte in de kassen, maar we hebben bewust voor dubbele schermen gekozen, om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. De schermen gaan in de regel in de avond/nacht/vroege ochtend dicht. Tegen de ochtend is het vaak het koudst, als de kas in de voormiddag verder opwarmt, kunnen we de schermen gefaseerd opendoen. We kunnen op die manier gemakkelijker temperatuur krijgen met een lager energieverbruik. Bovendien creëren we zo een aangenamer klimaat voor de paprika’s in de kassen.” Dat aangename klimaat is heel belangrijk voor de paprikaplant, vervolgt Neyens. De paprika houdt niet alleen van een warm maar ook van een wat vochtiger klimaat. “Door de klimaatschermen aan te trekken, houd je het vocht in de kas. Dat heeft de paprikaplant graag”, legt de teler uit. “Winterdag gaan de schermen niet altijd open. Dan kiezen we voor het creëren van een beter klimaat boven lichtwinst, omdat die op koude en donkere dagen toch niet zo groot is. We kunnen spelen met de openings- en sluitingstijden van de energieschermen voor een optimaal klimaat.” De klimaatschermen werken in de zomer als zonweringsscherm, door instraling tegen te gaan. Dubbele energieschermen zijn dan extra handig, omdat je ze zo tegen elkaar kunt zetten, dat er nergens in de kas instraling is, geeft Neyens een derde voordeel van de klimaatschermen aan. “We hebben het nieuwste type diffuus glas met dubbele antireflectiecoating, maar bij veel zonneschijn en hevige instraling schermen we ook overdag.” VGT werkt in de kassen in Rijkevorsel met een enkel Luxous energiescherm. “We realiseren op de locatie in Westdorpe een extra besparing van 20 tot 25 procent op energie door de dubbele schermen te gebruiken”, weet Neyens.

Brandveilig en krimpvrij

De telers van VGT hebben goede ervaringen met de klimaatschermen van Svensson. Zij zijn al vele jaren klant bij het bedrijf, vertelt Neyens. “Ook toen we elk nog ons eigen bedrijf hadden, deden we al zaken met Svensson. De schermen zijn van hoogstaande kwaliteit en het bedrijf kan die blijven garanderen. Dat is belangrijk voor ons.” Bij de bouw van het nieuwe complex in Zeeuws-Vlaanderen onderhielden de tuinders nauwe contacten met adviseur Ton Habraken van Svensson. “We hebben via Ton informatie opgevraagd over de verschillende type energieschermen. Daarbij speelden behalve energie en klimaat ook brandveiligheid en krimp een rol. Bij zo’n grote investering maak je voortdurend de afweging tussen kwaliteit en kostprijs”, aldus de Belgische teler.

De glastuinders wilden geen schermen in twee delen, maar banen van ruim 500 meter uit één stuk. Voor VGT was het belangrijk dat Svensson aan die eis kon voldoen. “De schermen moeten krimprij zijn. Als het doek bijvoorbeeld 4 meter krimpt, kom je in de problemen”, legt Neyens uit. “Een energiescherm moet gemiddeld 7 à 8 jaar meegaan, de levensduur is van groot belang. Het mag niet zo zijn dat het scherm na drie jaar gekrompen of versleten is of afbrokkelt. Dan is de investering niet rendabel. ” Volgens Svensson heeft het Luxous klimaatscherm een maximale lichttransmissie en is het gegarandeerd krimpvrij. De gebruikte garens zijn speciaal ontwikkeld voor de glastuinbouw en kunnen vocht uit de teeltruimte afvoeren.

Toekomstbestendige glastuinbouw

VGT wil in de toekomst de weg van duurzaamheid verder bewandelen, besluit Neyens. De glastuinbouwsector in Nederland en België is een duurzame sector, stelt hij. “Onze kassen in België worden verwarmd door warmtekrachtcentrales. Een milieuvriendelijke manier van warmteopwekking, maar we zijn daar nog wel afhankelijk van fossiele brandstoffen. In Nederland werken we met restwarmte en leggen we begin 2019 zonnepanelen aan om elektriciteit op te wekken. We willen duurzaam, maatschappelijk verantwoord en toekomstgericht glastuinbouw uitoefenen. Klimaatschermen zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel. We blijven investeren in de nieuwste milieuvriendelijke technologieën.”

Over VGT Zeeuws-Vlaanderen is een paprikakwekerij met een bedrijfsoppervlakte van 30 hectare in de Autrichepolder in Westdorpe (Zeeland). Er worden gele en rode paprika’s geteeld. In 2014 is de eerste fase van 15 ha gerealiseerd, in 2016 vond de bouw van de tweede fase van 15 ha plaats. In de winter werken 90-100 mensen bij VGT Zeeuws-Vlaanderen, in de piekperiode tot maximaal 150 arbeidskrachten. De paprika’s worden afgezet via de veilingorganisatie BelOrta in Mechelen.

2018 kas VGT2 626X.jpg

Op de hoogte blijven