Gepubliceerd 18-3-2015

Telers willen het allerbeste kasklimaat

De meeste hightech tomatenkassen beschikken tegenwoordig over minimaal één verplaatsbaar klimaatscherm. Het Zweedse bedrijf Ludvig Svensson is wereldmarktleider op het gebied van klimaatschermen. Het bedrijf merkt dat de vraag naar een tweede scherm toeneemt, evenals de vraag naar klimaatschermen in minder koude regio's, waar men steeds vaker de voordelen inziet van schermen.

hugoSenior Consultant Hugo Plaisier werkte in 1985 al bij Ludvig Svensson, toen de vraag naar klimaatschermen plotseling een enorme vlucht nam.

“De reden hiervoor was dat gas duur was geworden, maar een jaar later, toen de gasprijs instortte, was het enthousiasme voor schermen meteen weer weg”, vertelt Plaisier denkend aan die tijd.

Pas in 2004 steeg de vraag weer, wederom vanwege de hogere gasprijs en een andere prijsstructuur.

“Sindsdien is de vraag groot. Inmiddels maakt meer dan 90% van de tomatenkassen in landen met een koudere winter gebruik van een scherm. In Nederland ligt dat percentage nagenoeg op 100%.”

Nu de energieprijzen weer iets gedaald zijn, blijven tomatentelers schermen gebruiken. “Door schermen te gebruiken, besparen ze niet alleen meer energie, maar creëren ze ook een beter kasklimaat", legt Plaisier uit. "En dat is gunstig voor de productie en de kwaliteit. Bovendien is duurzaamheid heel belangrijk geworden. Schermen dragen ook bij aan die duurzaamheid omdat ze voor een grote energiebesparing zorgen.”

Daarnaast neemt de vraag naar uitschuifbare schermen in minder koude regio's zoals Zuid-Europa, Marokko en Mexico toe. De schermen worden gebruikt als zonwering en om straling 's nachts te bestrijden. Straling is niet goed voor het kasklimaat omdat die groeistagnatie en condensvorming veroorzaakt, wat tot schimmelziekten leidt. Onlangs werd in Almería een vast kalkscherm vergeleken met een uitschuifbaar scherm. De resultaten toonden aan dat de productie onder het uitschuifbare scherm 25% hoger was. Het scherm staat 's ochtends tot minimaal 10.00 uur open zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van licht.

De laatste ontwikkelingen die Plaisier ziet in zonwering voor tomatenteelt is een tweede scherm – óf twee transparante schermen op elkaar, óf een transparant scherm plus een scherm om bescherming te bieden tegen het licht. “Deze ontwikkeling staat nog maar in de kinderschoenen, maar in combinatie met Het Nieuwe Telen kan het leiden tot nog grotere energiebesparingen. Met name in koudere gebieden kun je de investering in een tweede scherm snel terugverdienen. En soms is het gewoon nodig om de kas op de juiste temperatuur te houden zonder dat de temperatuur van de buizen te hoog wordt.”

Elk land of klimaat heeft zijn eigen schermoplossing nodig, en daarom heeft Ludvig Svensson een diversiteit aan schermen ontwikkeld. Plaisier: "Voor elke kwekerij kunnen we de productiegroei en de terugverdientijd berekenen. We hebben adviseurs in dienst die samen met de teler de beste oplossing bedenken.”

Op de hoogte blijven