Gepubliceerd 13-9-2015

Goede resultaten met twee schermen

Het hoog-transparante scherm LUXOUS 1347 FR wordt in de paprikateelt veel gebruikt. Als enkel scherm, maar aangespoord door de stijgende gasprijs gaan steeds meer telers over op twee schermen van dit type boven elkaar.

peppers-screens.jpg
Ook Arno Bross van Kwekerij Wilgenbos in Bleiswijk koos voor twee schermen. Hij boekte meteen goede resultaten, zowel op het gebied van energiebesparing als van klimaatverbetering.
Bovenin de 7,2 ha. kas van Het Wilgenbos hangt al jaren een beweegbaar LUXOUS 1347 FR scherm. Vorig jaar besloot Bross daar een tweede scherm van hetzelfde type aan toe te voegen. Ook voor Bross was de stijgende gasprijs een belangrijke reden voor die stap. Een andere belangrijke reden was de mogelijkheid om het klimaat beter te sturen.
 
Energiekosten en klimaatsturing spelen meteen bij de start een belangrijke rol. Veel paprikatelers spannen in die periode daarvoor een anti-condensfolie boven het gewas. Voor de vroege teelt van Bross is dat echter geen optie. Het gewas is begin jarnuari al flink aan het verdampen, waardoor het folie snel verwijderd zou moeten worden. Het dubbele scherm is volgens hem een goed alternatief. Uiteraard wel in combinatie met het gebruik later in de teelt.
Ondanks dat de afgelopen winter mild was, heeft Bross 's nachts vaak twee schermen gesloten gehad. De paprika's worden belicht met 3.700 lux lampen die om 2 uur 's morgens aangaan. Om te voorkomen dat de kastempeatuur daardoor te ver oploopt, kwam het voor dat een scherm werd geopend. Het tweede scherm kwam goed van pas in het voorjaar, toen het 's nachts vaak koud was bij een heldere hemel. "In die periode hebben we het tweede scherm 's nachts vaak dicht gehad. Daarmee voorkomen we uitstraling dat stress door kou kan veroorzaken'', zegt Bross
pepperspecial-groenten-fruit-grower.jpg

Meer besparen

In zijn eerste jaar met een dubbel LUXOUS 1347 FR scherm, heeft het tweede scherm Bross zo'n 3,5 m3 per m2 aan besparing op gas opgeleverd. "We hebben nog niet het maximale eruit gehaald. Als we door de jaren heen meer kennis krijgen over het schermgebruik, denk ik dat we meer kunnen besparen. Ook in een strengere winter kan de besparing hoger uitvallen, denkt Bross. Twee schermen dicht zorgt volgens Bross niet alleen voor energiebesparing, maar in bepaalde gevallen ook voor een beter klimaat, "Met het tweede scherm hebben we een extra instrument om het klimat te sturen. Ook dat zorgt voor winst, maar die kan ik niet in centen uitdrukken.".
Het LUXOUS 1347 FR scherm (voorheen bekend als XLS 10 REVOLUX) dat bij Het Wilgenbos is geïnstalleerd wordt veel gebruikt in de paprikateelt en zorgt voor een energiebesparing van 47%. Met het aantal schermuren meegerekend levert dat op jaarbasis een energiebesparing van 25 a 30 procent op. Bij twee schermen boven elkaar dicht is de energiebesparing 63 procent. Op jaarbasis zorgt dat voor een extra besparing van 4 tot 6 m3 gas/m2.
 

Optimaal groeiklimaat

paul

Het LUXOUS 1347 FR scherm zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een optimaal groeiklimaat. "Dat komt door de goede doorlatendheid van vocht en licht. Met een lichtdoorlatendheid van 80 procent bij bewolkt weer is dit scherm probleemloos zowel 's nachts als overdag te gebruiken", zegt Paul Arkesteijn van Svensson. Bij het sluiten van twee schermen is de lichtdoorlatendheid 64 procent. Overdag blijft meestal maar één scherm gesloten. Arkesteijn: "Maar als het heel koud en donker weer is, kan het wel weer gunstiger zijn om beide schermen overdag dicht te houden. Je kunt dan veel energie besparen. Het zijn afwegingen die telers zelf maken op basis van hun ervaring."
's Avonds kunnen de twee schermen natuurlijk dicht en vanwege de goede lichtdoorlatendheid kunnen ze 's morgens langer dicht blijven. Volgens Arkesteijn kan het voordelig zijn om een of twee schermen 's morgens vroeg langer dicht te houden en pas te openen als de kas goed is opgewarmd. Door de hoge lichtdoorlatenheid van de Luxous schermdoeken, ook bij lage zonnestand, warmt de zon de kas op met de doeken in gesloten positie. Daardoor heb je geen extra stookkosten en voorkom je een kouval, dat kan optreden bij het vroeger openen van het schermdoek", aldus Arkesteijn.
 

Trend

Net als bij kwekerij Het Wilgenbos wordt het LUXOUS 1347 FR scherm ook bij andere paprikatelers steeds vaker als dubbel scherm gebruikt. "Het gebruik van twee beweebare schermen boven elkaar is een trend in de glastuinbouw", zegt Arkesteijn. "In de paprikateelt staan voor een dubbel scherm alle lichten op groen. Het gewas houdt in het begin van de teelt van een hoge luchtvochtigheid die met een dubbel scherm wordt gecreeerd. Maar het is ook mogelijk om de vochtigheid te verlagen. Door boven de schermdoeken te luchten, zal het vocht op een natuurlijke manier door het scherm worden afgevoerd."
 
pepperOm een hoge luchtvochtigheid te handhaven in het begin van de teelt, gebruikt een deel van de telers nu anti-condensfolie. "Het nadeel daarvan is dat het lastig is in te schatten wanneer je dat moet verwijderen. Meestal ben je net te vroeg of te laat. Met twee beweegbare schermen heb je dat probleem niet en behoud je altijd optimale controle over het klimaat", zegt Arkesteijn. Voor telers die in de zomer overdag schermen tegen de zon adviseert Svensson het scherm LUXOUS 1547 D FR. Dit scherm maakt het licht diffuus en laat daardoor een fractie minder licht door dan de LUXOUS 1347 FR. Uiteindelijk zal de teler door de energiebesparingen de kosten voor een tweede scherm binnen een paar jaar terugverdienen. Een kostenpost die bij een tweede scherm wegvalt is die voor het anti-condensfolie dat nodig is in het begin van de teelt.
 

Op de hoogte blijven