Efficiënter telen met tweede energiescherm

Een tweede, beweegbaar LUXOUS energiescherm in zijn tomatenkas installeren blijkt een goede zet van teler Erwin Theeuwen. 'Met twee klimaatschermen kan ik het spel tussen warmte en vocht optimaliseren.'

Onder het energiescherm Luxous 1243 D, dat al eerder in de tomatenkas was geïnstalleerd, liet Theeuwen het Luxous 1347 FR scherm installeren. Met dit nieuwe klimaatscherm kan Theeuwen beter inspelen op de omstandigheden. Zeker in de winter had hij daar baat bij, met bijzonder zacht weer. Nu bleef het energiescherm de hele winter gesloten, terwijl vocht via het garen van het gebreide klimaatscherm prima naar de geventileerde bovenruimte kon worden afgevoerd. Dit voorjaar heeft Theeuwen al 2,5 tot 3 m3 gas bespaard. 

dubbel schermen tomaat 626x.jpg

Voorheen was Theeuwen al in april klaar met schermen. Nu ligt het klimaatscherm als het ’s morgens koud is nog dicht, of gaat aan het eind van de dag nog dicht. Daarmee koelt de plant toch geleidelijker af en kan hij het licht van de dag meer omzetten in assimilaten en groeisnelheid. Zo blijft ook de aanvoer naar de kop van de plant in stand en wordt die kop niet te grof. Je hoeft er dan op een andere tijd ook niet weer extra energie in te stoppen.

Theeuwen noemt zijn aanschaf van een tweede klimaatscherm ‘een stap tot efficiënter telen en er meer uithalen’. 

Op de hoogte blijven