Gepubliceerd 7-7-2015

Dubbel energiescherm in niet-belichte tomatenteelt

Gertjan Van der Spek is in Nederland de eerste teler van niet-belichte tomatenteelt die gebruikmaakt van een dubbel energiescherm zonder ontvochtiging. Reden: energiebesparing.

Zijn minimumbuis gebruikt hij al minder en in plaats van kieren in het schermdoek te trekken, kiest hij voor luchten boven het scherm. Een volgende stap in de energiebesparing is voor Gertjan van der Spek van teeltbedrijf Solyco de keuze voor twee LUXOUS energieschermen zonder ontvochtiging. Hij is in Nederland de eerste teler van niet-belichte tomaten die dat toepast. 

Paprikatelers kiezen er steeds vaker voor om een dubbel energiescherm te gebruiken, omdat paprikaplanten niet zo snel groeien. De schermen kunnen dan langer gesloten blijven. Ook voor tomatentelers bieden de dubbele schermen veel voordeel. Hiertoe werd in het Improvement Centre te Bleiswijk de transparante LUXOUS 1347 FR en de LUXOUS 1347 FR H2No met anticondens werking boven een tomatenteelt geïnstalleerd. De proef toonde aan dat wanneer beide gesloten zijn, ze nog 64% licht doorlaten. Er wordt fors bespaard op energie. Toen de resultaten van de proef positief bleken, durfde Van der Spek het aan om ook in zijn kas een tweede scherm te installeren.

Op de hoogte blijven