Gepubliceerd 29-11-2018

A Growers Climate over dubbele schermen

Steeds meer telers besluiten een tweede klimaatscherm te installeren, al dan niet gestimuleerd door een subsidieregeling. Dit kan een dubbel energiescherm zijn of een combinatie van een Luxous energiescherm met een Harmony klimaatscherm. De beweegreden voor de aanschaf van een tweede scherm is vaak energiebesparing. Maar er zijn meer voordelen, zegt Bart Bakker, klimaatadviseur van Svensson.

Groentetelers - vooral in paprika en komkommer - schakelen momenteel massaal over op een dubbel klimaatscherm en kiezen daarbij vaak voor het hoog transparante Luxous 1147 FR energiescherm. Luxous 1147 FR is het meest heldere energiescherm op de markt. Een belangrijk voordeel in de winter, omdat elke procent lichtverlies nu eenmaal productie kost. Andere opties laten al gauw een paar procent minder licht door.

bartbakker 626.2.jpg

Folie versus tweede scherm

Een traditioneel AC-folie is goedkoop in aanschaf en werkt op zich wel, maar is sinds de komst van nieuwe heldere energieschermen als bovengenoemde Luxous schermen, een beetje achterhaald. Het kost niet alleen veel uren om de folie op te hangen en te verwijderen, het levert vaak ook geen ideaal klimaat op. Veel telers prikken gaten in de folie om vocht door te laten, maar dan krijg je lekplekken of condensvorming en worden de planten soms nat. En al het plastic afval, dat na gebruik overblijft, is ook niet erg duurzaam natuurlijk.

Plantstress voorkomen

Een dubbele scherminstallatie biedt verschillende voordelen. Je bespaart er meer energie mee, dan met een enkel klimaatscherm (63% in plaats van 47%). Ook het klimaat in de kas kan er beter mee worden gestuurd. Je kunt het inzetten op de dagen dat je het nodig hebt. Bij een jong paprikagewas dat net is geplant doe je beide schermen dicht en houd je het vocht goed binnen. Dat zorgt voor een groeizaam klimaat. Gedurende relatief warme nachten laat je één scherm open. Je bent dus flexibeler, wat een beter - en vooral constanter - klimaat oplevert. Dit voorkomt plantstress.

Ook in de zomer

Ook in de zomer biedt een tweede klimaatscherm voordelen. Het haalt de scherpe kantjes van het klimaat af. Op een zonnige dag sluit je bijvoorbeeld het ene scherm voor 80% en het tweede scherm voor 20 tot 25%. Dan overlappen de klimaatschermen elkaar, zodat je nooit direct zonlicht via de luchtramen op het gewas krijgt. Door ‘s nachts te schermen tegen uitstraling blijft de temperatuur van de kop van de plant hoger en dat is positief voor de groei én de gezondheid van het gewas. Het is minder vatbaar voor ziekten. Loopt het vocht te hoog op dan kun je luchten boven het scherm; de klimaatschermen laten voldoende vocht door om de RV in de hand te houden. In de afgelopen record-zomer hebben groentetelers met een dubbel klimaatscherm hiervan duidelijk geprofiteerd.

Scherminstellingen 

Een tweede beweegbaar scherm bespaart dus extra energie en zorgt bovendien voor een stabieler kasklimaat, mits de juiste instellingen op de klimaatcomputer worden gebruikt. Daar schort het in de praktijk nog weleens aan, vandaar dat Svensson zijn klanten met raad en daad terzijde staat voor de juiste scherminstellingen. Als je echt wilt weten wat er in je kas gebeurt, adviseren wij ook een meetbox boven je klimaatscherm. Dan kun je exact volgen wat het klimaat onder en boven het schermpakket doet. Dan kun je ook zien dat je schermen vocht afvoeren, in plaats van aan te nemen dat het zo is. Met een dubbel scherm (en meetbox) is het fine-tunen van het klimaat eigenlijk begonnen.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw adviseert Svensson over de configuratie van de klimaatschermen, oftewel de richting ten opzichte van de zonnestand. Ook is het belangrijk om de schermen op de juiste hoogte op te hangen, om onnodige schaduwwerking te voorkomen. Nokschotten in de nok voorkomen trek boven het klimaatscherm en dragen dus bij aan een homogener klimaat. Ook belangrijk: zitten de gordingen op de juiste hoogte voor de rolschermen, zodat je klimaatschermen mooi aansluiten op het gevelscherm.

Balans

Ook in de chrysantenteelt verschijnen nu - en dat was twee jaar geleden nog ondenkbaar - dubbele schermen, naast een verduisteringsscherm vaak een open Harmony klimaatscherm, ook wel een zomerscherm genoemd. Dit om te veel licht in de zomer weg te halen en de planten te beschermen. Een open Harmony klimaatscherm behoudt zijn luchtuitwisseling, maar haalt net even de scherpe randjes er af. Krijten is daardoor niet meer nodig. In alle gevallen gaat het om het vinden van de juiste plant-, vocht- en energiebalans.

Subsidies

Ook een tweede klimaatscherm installeren? Houd dan ook de subsidiepotten in de gaten. Er is een EHG-regeling voor geopend, naast de Energie Investerings Aftrek (voor het eerste scherm). De EHG-regeling is beschikbaar voor alle Luxous schermen. Hiermee kan een kwart van de investering worden gedekt. Subsidiepot gemist? Waarschijnlijk gaat de EHG-regeling in het voorjaar van 2019 opnieuw open.

Op de hoogte blijven