Veel schermuren met dubbele laag

In 1989 startte Frank de Koning zijn eerste bedrijf, hij teelde destijds komkommers en tomaten. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, begon hij in 1999 biologisch te telen: zonder chemische middelen en kunstmest, telen in de grond gevoed door compost en stalmest, en virussen en bacteriën bestrijden met natuurlijke middelen. De biologisch geteelde tomaten en paprika’s van Frank de Koning vinden hun weg in Nederland, Duitsland, Scandinavië, Engeland en Amerika.

Frank heeft voor zijn nieuw gebouwde kas gekozen voor een dubbele schermdoek installatie met twee lagen LUXOUS 1347 FR. Als biologische kweker teelt hij per jaar afgewisseld tomaten en paprika’s. Het bijzonder transparante energiedoek LUXOUS 1347 FR voldoet hierbij het beste. Doordat er diffuus glas op het kasdek ligt, was een licht diffuserend energiedoek als de LUXOUS 1347 FR minder interessant. De keuze voor een dubbel energiedoek is gebaseerd op een wat krappe WKK en vanwege Frank’s morele plicht om als biologische kweker zo weinig mogelijk gas te verbruiken. Vorig jaar heeft er een herfstteelt tomaten in de nieuwe kas gestaan. Door extreem veel dubbele schermuren te maken aan het einde van de teelt in de koude november- en decembermaand werd een voldoende hoge temperatuur in de kas gerealiseerd om de laatste tomaten af te rijpen. Ethrel gebruiken voor dit doel is immers niet toegestaan op een biologisch bedrijf. 
 
Frank de Koning - header

Met een nieuwe kas is het nog zoeken naar de juiste klimaatregelingen, dit geldt ook voor de juiste doekinstellingen. Feit is dat door de helderheid, de doeken in de ochtend vrij lang dicht blijven liggen. De toegepaste doekinstellingen tot nu toe: het bovenste doek gaat als eerste open zo’n half uur na zonsopgang of op een buiten temperatuur warmer dan zo’n 3°C. Het tweede doek gaat open bij een instraling van 125 W/m2 of op een buiten temperatuur warmer dan 8°C. De ervaringen met het diffuse glas op het kasdek tot nu toe: een milder en meer afgevlakt kas klimaat met lagere plant temperaturen. In het vroege voorjaar wordt de stralingswarmte door het glas gemist, “nadat het tweede doek in de ochtend is open gelopen, heb ik iets meer pijptemperatuur nodig dan ik gewend was om de temperatuur te halen.” Dit zegt ook iets over de hoge energiebesparing met deLUXOUS 1347 FR.Voor het maken van een foto, gaan we even de nieuwe kas in. Spontaan zegt Frank: “Het doek is zo helder, dat als beide lagen LUXOUS 1347 FR gesloten zijn, ik toch nog de nok van de kas kan zien”.
 

Op de hoogte blijven