Snellere groei, met meer scheuten en betere uniformiteit

In de nieuwe kas op de Zamioculcas kwekerij Mart van der Voort&Zn is de afgelopen winter het diffuse schermdoek HARMONY 7247 FR geïnstalleerd. Mart had in eerste instantie gekozen voor een aluminium schermdoek, maar door zijn installateur Peter Dekker Installaties werd hij echter geïnformeerd over het Harmony schermdoek. Onder het motto 'baat het niet, schaadt het niet' heeft Mart het diffuse Harmony schermdoek laten installeren.

Na enkele maanden ervaring is de kweker bijzonder tevreden over zijn beslissing: "Het klimaat in de afdeling met Harmony voelt koeler en prettiger op warme dagen."Grafieken op de klimaatcomputer bevestigen dit: Op zonnige dagen is de temperatuur onder Harmony gemiddeld 1°C lager in vergelijking met de referentieafdeling met een aluminium schermdoek. Dit feit krijgt nog meer betekenis doordat er in de Harmony afdeling zichtbaar meer licht wordt toegelaten ten opzichte van de referentieafdeling: 70% scherming tegenover 80 à 85% scherming. Deze hoge scherming van 80 à 85% wordt gerealiseerd met een PH77 schermdoek plus een krijtlaag op het kasdek, die in april is aangebracht. Door de lichtverstrooiende eigenschappen van Harmony was het niet nodig om deze kas in het krijt te zetten. Een andere vergelijkingsresultaat: de Zamioculcas potplanten onder Harmony hebben duidelijk meer scheuten, die bovendien sneller en meer uniform uitgroeien. Ter illustratie: de 10 weken oude Zamioculcas-planten in de Harmony afdeling zijn bijna even hoog als de 15 weken oude planten in de vergelijkbare afdeling met PH77. 
 
Mart vd Voort - header
 
De Zamioculcas is een specialistische en nogal trage teelt. Gemiddeld neemt de teelt 26 weken in beslag. Het dicht laten lopen van het schermdoek is niet gekoppeld aan een specifieke waarde van de zoninstraling, maar gebeurt puur op de ervaring en het vakmanschap van de teler. Mart: "Ik sluit het schermdoek nadat ik het klimaat in de kas heb gevoeld en de planten heb gezien." 
 
Op een tweede dradenbed is energiedoek LUXOUS 1547 D FR geïnstalleerd. Dit doek loopt in tegenovergestelde richting van het hierboven gelegen Harmony schermdoek. In de zomer wordt het energiedoek voor 1 meter gesloten, om zodoende de ventilatiekier van de Harmony af te schermen. In de winter wordt het energiedoek veel gesloten, 24 uur per dag is geen uitzondering. Energiebesparen en een vochtiger klimaat via lagere pijptemperaturen is hierbij het doel. 's Nachts ligt hierbij ook het Harmony-doek dicht om zoveel mogelijk energie te besparen. 
 
Samenvattend zegt Mart aan het einde van het gesprek: "Het klimaat voelt zo lekker onder het Harmony-schermdoek en de planten staan er bijzonder goed op. Als ik op dit moment weer moet kiezen, zou het wederom een Harmony doek worden."

 

Op de hoogte blijven