Minder plantuitval en een beter microklimaat

De laatste 12 jaar heeft Bram Breugem zich toegelegd op het kweken van Calla lelies, een wel heel bijzondere potplant. In feite, van de vijf Nederlandse Calla telers is Breugem Calla de grootste. In de wintermaanden worden de lelies vervangen door cyclamen om zodoende de kwekerij optimaal te kunnen benutten. Naast de vele uren in de kas, werkt Bram met een organisatie waar hij betrokken is bij de marketing van het concept: Calla lelies als tuinplanten.

In de laatste afdeling van de kas heeft Bram in het voorjaar van 2009 zijn oude LS18 F vervangen door een nieuw Harmony scherm. 
 
Bescherming voor de lelies 
Het oude LS 18 F scherm was destijds gekozen voor een anthuriumteelt. Bram heeft nu minder zonwering nodig en wilde tegelijkertijd profiteren van de verstrooiende effecten van diffuus licht, om zodoende de schadelijke directe instraling te beperken. Dit is belangrijk om brandschade aan bloemen en bladeren te voorkomen.
 

Breugem Calla - header

Meer diffuus licht, minder krijten 
De lelies groeien het beste in relatief lage temperaturen en met voldoende licht. Dit bereikt hij door in de lente een klimaatscherm te gebruiken, terwijl ‘s zomers het kasdek wordt gekrijt. Bram heeft gekozen voor een HARMONY 4520 O FR scherm dat 55% van het zonlicht doorlaat, om zodoende het krijten uit te stellen en het aantal schermuren te verhogen. En direct in zijn eerste Harmony-seizoen heeft hij met succes het krijten uitgesteld: van maart naar april. Bram gebruikt nu alleen Harmony in februari en maart; daarna zowel Harmony en krijt in april/mei, krijt in de zomermaanden en opnieuw alleen Harmony vanaf september.

Betere luchtvochtigheid in de kas betekent minder plagen en gezondere planten. Voorheen zorgde LS 18 F voor meer zonwering, met minder open bandjes in het doek. De open structuur van het HARMONY 4520 O FR scherm is ongeveer 50% - wat de luchtuitwisseling boven en onder het klimaatscherm flink verbetert. Dit heeft een positief effect op de relatieve luchtvochtigheid en resulteert in een beter microklimaat voor de planten. Dit betekent dat ziekten en plagen het minder goed doen in het geventileerde microklimaat van de planten. Hierdoor worden er minder planten geïnfecteerd en is er dus minder productieverlies. 

Op de hoogte blijven