Klimaatcontrole voor ideale groeiomstandigheden

Bij Ter Laak Orchids creëren de klimaatschermen van Svensson de ideale groeiomstandigheden voor de phalaenopsis.

Richard Ter Laak In Greenhouse Ter Laak Orchids Svensson

De zon straalt boven Den Haag. De wind die vanaf de Noordzee waait, blaast ons bijna van de stoep, maar in de grote kwekerij van Ter Laak Orchids is het klimaat onder controle. De Phalaenopsis groeide oorspronkelijk o.a. in Noord-Australië. Ter Laak Orchids kweekt er meer dan zes miljoen per jaar.

Het bedrijf is eigendom van Richard Ter Laak en zijn broer Eduard. Na deze zorgvuldige en grotendeels geautomatiseerde omgeving in ons te hebben opgenomen, is het duidelijk dat kwekers die het binnenklimaat controleren ook de productie kunnen controleren. "De klimaatschermen maken dit allemaal mogelijk. Zonder deze schermen zouden de planten in de zomer verbranden, terwijl onze stookkosten in de winter gigantisch hoog zouden zijn," aldus Richard.

Energiebesparing, licht- en temperatuurregeling

"We hebben Svensson als leverancier gekozen, vanwege de kwaliteit van hun oplossingen en uitgebreide kennis. Ze hebben ons geholpen unieke combinaties te ontwikkelen die een ideaal klimaat bieden voor onze behoeften." De combinatie van schermen, vertelt hij, wordt bepaald door een verscheidenheid van factoren.

"Het gaat onder andere om het in balans brengen van energiebesparing, licht- en temperatuurregulering."

Richard Ter Laak In Greenhouse Ter Laak Orchids Svensson Climate Screens

Aan de buitenzijde van het kasdak is een Solaro scherm gemonteerd. Op zonnige dagen kan dit over het dak getrokken worden om schaduw te bieden en de temperatuur van de planten te regelen. Binnen in de kas wordt een andere versie van Solaro gebruikt en Obscura, een verduisteringsscherm.

"Orchideeën hebben slaap nodig om te bloeien. Met het Obscura-scherm kunnen we experimenteren met de daglengte, zelfs met het simuleren van de nacht. Bij fel zonlicht kunnen we het 20-30% sluiten om de lichtstroom te verminderen. Het scherm voorkomt ook dat licht ontsnapt als het buiten donker is. In Nederland zijn er wetten om de lichtvervuiling door kassen te verminderen. En het bespaart energie," voegt Richard toe.

"Het grootste marktvoordeel van Svensson is de focus op innovatie"

Klimaatbeheersing zorgt ook voor licht van de best mogelijke kwaliteit en een gelijkmatige verspreiding ervan. Het diffuse Harmony klimaatscherm voorziet in deze behoefte, en creëert ook een gelijkmatige temperatuur die veel energie bespaart.

Het is lastig om hier een cijfer aan te hangen, maar het is veel. "Met Harmony besparen we 47% op energieverbruik," zegt Richard. "Met Obscura besparen we 70%." Volgens zijn berekeningen gaat het om een totale besparing van 84%. Dit is echter een schatting, omdat de schermen soms ingetrokken moeten worden om de luchtvochtigheid te regelen en de temperatuur te verlagen.

Vlamvertragende schermen zijn essentieel

 

Volgens Richard is Svensson's grootste marktvoordeel de focus op innovatie. Hij benadrukt o.a. de manier waarop Harmony het licht gelijkmatig over de kwekerij verspreidt. In Nederland moeten alle kassen brandwerend zijn. Anders zijn deze niet gedekt door de verzekering.

"Brand behoorde tot de grootste risicofactoren voor glastuinders, omdat de oude schermen brandden als een tierelier!" herinnert Richard zich een incident met een oud scherm uit het recente verleden.

Richard beschrijft de verschillende orchideeënsoorten die we passeren. De soorten hebben allemaal poëtische en soms exotische namen."Sommige soorten bieden wij exclusief aan, zoals deze hier", zegt hij terwijl hij naar de Surf Song wijst. "Dit is de enige echte oranje orchidee."

Ter Laak Orchids Greenhouse Svensson Climate Screens

De rondleiding gaat verder en we stoppen om over een transportband van Donau-orchideeën heen te stappen. "Deze orchidee is het resultaat van ons eigen kweekprogramma," vertelt Richard terwijl hij in de richting van de witte orchidee knikt. Vervolgens legt hij uit hoe één plant tienduizenden zaden kan leveren.

Op de eerste verdieping van het enorme complex bevindt zich het lab. Hier brengen de planten hun eerste dagen door en hier worden o.a. voedingsoplossingen getest. De bloemstengels komen op in het daglicht dat wordt geregeld met het klimaatscherm Luxous dat zich over het plafond uitstrekt: een scherm dat energie bespaart en tegelijk een maximale lichtemissie mogelijk maakt.

Alvorens we weer het barre Nederlandse weer trotseren, toont Richard ons ook zijn vuurgele Chevrolet pick-up uit 1954. Deze staat geparkeerd in de verwarmingscentrale en Richard laadt vaak zijn kitesurfuitrusting in om naar de Noordzee te rijden en daar in de huilende wind te gaan kitesurfen. Hoe heette die oranje orchidee ook alweer? Precies: Surf Song.

Op de hoogte blijven