Geweldig klimaat bij Ter Laak Orchids

Ter Laak Orchids is een toonaangevende kwekerij van phalaenopsis potplanten. Per jaar worden er 6 miljoen stuks geproduceerd. Het afgelopen jaar is er op een tweede locatie een hypermodern kwekerij gebouwd. In totaal is het bedrijf nu 12 hectare groot. Door de installatie van vier verschillende schermdoektypes wordt mede het optimale klimaat gerealiseerd dat nodig is om deze mooie orchidee potplant op te kweken.

Op de nieuwe kas is het buitendoek SOLARO 6125 OA E AW geïnstalleerd. Op de vraag aan teeltmanager Richard Driessen hoe dit doek bevalt, is zijn eerste reactie in één woord “geweldig”. Hij vervolgt: “Op zomerse dagen kan ik de temperatuur in de kas nu aanzienlijk koeler houden door het buitendoek te sluiten. Hierdoor kan ik de ramen knijpen waardoor de RV niet wegzakt en kan ik een goed CO2 niveau vasthouden. Doordat er geen krijt op het dek gelegd hoeft te worden, scherm ik in de ochtenduren niet onnodig zonne-energie weg.” 
 
Het energiescherm LUXOUS 1547 D FR wordt gebruikt om energie te besparen en om overdag klimaat te maken (vocht vasthouden). Voldoende licht (niet te veel en niet te weinig) is bij de teelt van Phalaenopsis potplanten van groot belang. Met de SOLARO 6827 O FR AW (scherming van 70%) wordt mede het juiste lichtniveau gerealiseerd. Het gebruik van de doeken om het juiste lichtniveau te creëren, is als volgt samen te vatten zegt de teeltmanager enthousiast: “In het voorjaar sluit ik het buitendoek op de zonnige dagen, in de zomer worden alle drie de doeken gebruikt, en in het najaar is het buitendoek weer leidend.” 

Ter Laak - header

Met het verduisteringsdoek OBSCURA 10070 FR WB+BW wordt er op daglengte en daarmee activiteit van de phalaenopsis plant gestuurd. Hiermee wordt de kwaliteit van de planten positief beïnvloed. “Deze daglengteregeling bevindt zich eigenlijk nog in de onderzoeksfase, maar geeft reeds goede resultaten.” Als tweede en derde toepassing van het verduisteringsdoek wordt de energiebesparing en het voldoen aan de regelgeving lichtuitstoot genoemd. 

Na één jaar ervaring heeft Richard al goed inzicht in de mogelijkheden van de vier schermdoeken. Voor het komende jaar ziet hij het als een grote uitdaging om de doeken nog meer optimaal te gaan gebruiken. De twee hoofddoelstellingen hierbij zijn: meer licht toe laten voor de planten en nog meer besparen op het energieverbruik.
 

Op de hoogte blijven