Gepubliceerd 20-8-2014

De juiste keuze voor een optimaal klimaat en voldoende energiebesparing

Op de gloednieuwe vestiging van Bredefleur in Luttelgeest worden sinds 2011 topkwaliteit lelies geteeld. Tezamen met de vestiging in Moerkapelle van 5,5 ha worden er per jaar niet minder dan 16.500.000 takken geproduceerd, een gigantisch aantal dat het bedrijf de nummer 5 positie op de wereldranglijst van leliebroeiers heeft doen verwerven. Voor een jaarrond goede kwaliteit wordt er gebruik gemaakt van assimilatiebelichting.

In Luttelgeest zwaait Peter Evers de scepter, vierde generatie van een familie die zich al sinds 100 jaren bezighoudt met glastuinbouw, eerst in de groenteteelt en sinds de jaren 70 van de vorige eeuw in de bloementeelt.

bredefleur - header
 
Voor een optimale teeltsturing, energiebesparing en afscherming van assimilatielicht is voor de nieuwbouw in Luttelgeest bewust gekozen voor een dubbele scherminstallatie, bestaande uit HARMONY 5220 O FR en OBSCURA 9950 FR W. Het eerste scherm is bedoeld voor de noodzakelijke zonwering, het tweede voor de wettelijk verplichte afscherming van assimilatielicht naar de omgeving en tegelijkertijd voor energiebesparing.
 
De ervaringen met beide doeken zijn tot nu toe positief. Zo is hij in staat om het teveel aan zonlicht met het diffuse HARMONY doek effectief weg te schermen. In de eerste fase van de teelt, als de grond nog niet is afgedekt door het gewas, wordt dit gecombineerd met een krijtscherm, om zodoende de grondtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Peter is ervan overtuigd dat de diuse werking van dit scherm voor het gewas positief uitpakt. Het scherm wordt vanaf 400 W/m2 gesloten bij een complete bedekking van de bodem en daarvoor bij ongeveer 300 W/m2.
 
Wat Peter gedurende het eerst jaar ‘Luttelgeest’ was opgevallen, is dat je toch wel in een ‘koude polder’ terecht komt. Meer wind, wat lagere temperaturen dan in Moerkappelle. Ook de hogere kas (poothoogte 6 mtr) leidt tot meer energiegebruik. Het aanwezige assimilatiescherm is daarbij essentieel om de energiekosten binnen de perken te houden. In verband daarmee zou hij nog wel meer willen besparen, alhoewel mogelijke vochtproblemen dan niet uitgesloten moeten worden. Het is met andere woorden nog even zoeken naar de juiste balans tussen beiden.
 

Op de hoogte blijven