Gepubliceerd 15-6-2017

Luxous 1147 FR is wel heel erg helder

Wibo en Ewout Valstar, kwekers van groene paprika's in De Lier hebben als een van de eerste het nieuwe energiescherm Luxous 1147 FR geïnstalleerd.

Op een zonnige dag in juni waren wij thuis bij de Gebr. Valstar en namen wij een kijkje achter de schermen. Met enthousiasme vertellen de broers over hun mooie familiebedrijf en over de ervaringen met het nieuwe Luxous 1147 FR. 

De broers werden direct enthousiast over het glasheldere Luxous 1147 FR, toen dit vorig najaar op de paprika open middag op het Improvement Centre werd gepresenteerd. Na deze middag was het besluit om het scherm op hun tuin te vervangen snel genomen, waarbij het meehielp dat ze  met deze investering gebruik konden maken van de Energie Investering Regeling (EIA).

Inmiddels is er een half jaar ervaring opgedaan met de Luxous 1147 FR. Elke dag, of het nu zonnig of bewolkt weer is, valt het Wibo op dat het nieuwe energiescherm zoveel licht doorlaat. Zijn vergelijk hierbij is het ook al heldere energiescherm Luxous 1347 FR die vier jaar geleden op een tweede scherminstallatie is geïnstalleerd. Tijdens de rondgang op de studieclub bevestigen collega paprikakwekers dat het “prima doekie” zoals Valstar het noemt, wel erg helder is.

Het geheim achter een goed klimaat in de kas en een goede plant is de kou buiten houden en de warmte binnen. Als tuinder wil je veel licht in de kas, dus in het voorjaar heb je vaak je schermen ook overdag dicht om de kou buiten te houden. Hierdoor krijg je een hele sterke plant.

Met de teelt gaat het goed, zegt Wibo tevreden. In de zomer wordt er op het kasdek een krijtlaagje aangebracht, om het gewas en de paprika’s in het bijzonder te beschermen tegen te felle zoninstraling. Door de beide energieschermen zo’n 15 à 20% te sluiten worden ook de planten onder de open luchtramen beschermd tegen te felle zon, zodat de paprika's niet verbranden.
De energieschermen hebben eigenlijk een dubbele functie. We kunnen ze zomers gebruiken tegen te felle instraling en in de winter om energie te besparen.

Op de hoogte blijven