"Ik kan de sterren door het doek zien"

In Kwintsheul runnen de broers Eugène en Tino van Ruijven de gelijknamige paprikakwekerij. Op drie locaties worden per jaar ongeveer 2,8 miljoen oranje paprika’s geproduceerd. De geschiedenis van het bedrijf is relatief jong. In 1997 werd er gestart met het kweken van paprika’s op een huurtuin. In een periode van 15 jaar is het bedrijf gegroeid naar het huidige paprikabedrijf van 9,5 ha.

TE van Ruijven - header

"Tijdens de start van de teelt afgelopen december, groeide de paprika's in de ene kas beter weg dan in de andere kas", zegt Eugène in het begin van het gesprek. In beide kassen op de kwekerij staan planten van dezelfde variëteit met een gelijke plantdatum. Kenmerkende groei verschillen: een minder dikke stam, kleinere blaadjes en het ontbreken van de "paprikageur" in de kas. Dit alles hield de kweker uiteraard bijzonder bezig deze winter. Er werd van alles onderzocht om de oorzaak te vinden. Eén van de verschillen betrof het energiedoek. In de ene kas ligt een LUXOUS 1243 D met een hoge lichtdoorlatendheid. In de andere kas, een drie jaar oud energiedoek van het type PH Super. Een lichtmeting liet zien dat de lichtdoorlatendheid van PH Super circa 20% lager was dan de specificatie van 85%. 
 
Méér licht en méér schermuren 
In de koude maanden december en januari worden er veel scherm gemaakt: 168 uur per maand is geen uitzondering. Als een energiedoek dan aanzienlijk minder licht doorlaat, dan heeft dit een negatieve invloed op de teelt! Uiteindelijk is er besloten om het pas 3 jaar oude doek te vervangen. Hiervoor in de plaats is het bijzonder transparante LUXOUS 1347 FR energiedoek geïnstalleerd. Nu, ruim twee maanden later is Eugène bijzonder tevreden over dit besluit: "In de ochtend zie ik de zon opkomen door het doek, dit had ik nog nooit eerder gezien met m'n oude doek. Ook zie ik de paprika bladeren nu glimmen in het zonlicht dat door het doek heen schijnt." Met de LUXOUS 1347 FR is ook de schermstrategie aangepast, het doek blijft iets langer dicht in de ochtend. "Een lagere retourtemperatuur dan voorheen laat zien dat ik ook meer energie bespaar." Dit komt ook tot uiting als de zon doorkomt, meer stralingswarmte bereikt dan de kas. In het najaar verwacht van Ruijven ook veel schermuren te kunnen maken vanwege de goede vochtdoorlatendheid van de LUXOUS 1347 FR. Van Ruijven legt uit: "Als ik 's avonds nog even een rondje door de tuin maak, kan ik nu de sterren door het doek heen zien." Dit is uniek!

Op de hoogte blijven