Extra energiebesparing en een beter groeiklimaat met een dubbele doeklaag

In 2006 verhuisde paprika kweker Paul Moerman naar zijn nieuwe en moderne paprika kwekerij die hij de naam Dalipa gaf. De kweker koos destijds voor het transparante energiedoek SLS 10 ULTRA PLUS. Zijn kas werd toen reeds voorbereid voor uitbreiding met een tweede energiedoek. Eind 2011 is dit gerealiseerd door aan de onderkant van de tralie het glashelder energiedoek LUXOUS 1347 FR te installeren.

dalipa - header
“Het realiseren van een optimaal groeiklimaat gedurende de eerste maanden van de teelt blijkt elk jaar weer een uitdaging, vooral in de nieuwe kas”, zo vertelt Paul. De RV blijft aan de lage kant waardoor de bladgroei vertraagd, waardoor ook de eerste zetting later aangehouden kan worden. Onder de dubbele doeklaag met de LUXOUS 1347 FR erbij is het groeiklimaat veel verbeterd: het vochtniveau in de kas is voelbaar verhoogt resulterend in een andere plant met meer bladvolume en met een vroegere eerste zetting.

Door de helderheid van de LUXOUS 1347 FR wordt het energiedoek behalve ‘s nachts ook overdag veel gebruikt in de winter. Paul: “De eerste 2 a 3 weken na planten gaat de LUXOUS 1347 FR niet open. Daarna gaat het doek open op een buitentemperatuur boven de 12ºC of 150 W/m2 instraling”. In de koude februari weken van de laatste twee winters komt het voor dat de LUXOUS 1347 FR 24 uur per dag gesloten is. Ondanks de strenge vorst in de nacht, kon met beide doeken gesloten toch de nagestreefde temperatuur van 21ºC gehaald worden. In het verleden met een enkel energiedoek, werd het ’s nachts soms te koud in de kas met een slechte paprika kwaliteit als gevolg: “vergroeiing aan de vruchten in de vorm van oortjes”.

Behalve de klimaat- en groeivoordelen is er met het tweede energiedoek een extra besparing op energie gerealiseerd van zo’n 4 m3 gas per m2 in het eerste jaar en 6 m3 in het tweede jaar. De LUXOUS 1347 FR is het eerste jaar voor meer dan 3500 uur gesloten geweest. Beide energiedoeken tegelijk zijn in totaal 1780 uur dicht geweest. Door de lagere behoefte aan gas kon het gascontract naar beneden bijgesteld worden. De kweker heeft berekend dat de kosten van het energiedoek, inclusief installatie,
in 3 a 4 jaar terugverdiend kunnen worden.

 

Op de hoogte blijven