Schermdoek van 1 jaar oud vervangen door HARMONY

Buijsman kruiden gevestigd in het Noord-Hollandse Andijk is een echt familie- bedrijf. Tot 20 jaar geleden werd hier groente buiten op het land geteeld. Stap voor stap is het bedrijf veranderd in een kruidenkwekerij onder glas. In het assortiment zitten onder andere Basilicum, Bieslook, Dille en Koriander. Er wordt volledig biologisch geteeld. De producten van Buijsman zijn terug te vinden in de schappen van de betere groentespeciaalzaken in Nederland.

Buijsman Kruiden - headerVorig jaar is de kwekerij van Buijsman uitgebreid met een nieuwe kas voor de teelt van Basilicum. Daarbij werd gekozen voor een schermdoek opgebouwd uit grijze gepigmenteerde bandjes welke volgens specificatie van de fabrikant 55% van het licht wegschermde. In de zomer bleek echter dat er met dit doek te veel en te scherp licht werd doorgelaten. Om verbrande blaadjes aan het Basilicum gewas te voorkomen, werd er een krijtlaag op het kasdek aangebracht. Om niet elk jaar te hoeven krijten, ondanks de aanwezigheid van het schermdoek, besloot Buijsman om het pas 1 jaar oude schermdoek te verwijderen en weg te gooien. Hiervoor in de plaats werd HARMONY 5220 O FR geïnstalleerd. Dit schermdoek, opgebouwd uit witte bandjes, levert de gewenste schaduw en laat daarnaast hoogwaardig diffuus licht door.

Lowie Buijsman, de man met de “groene vingers”, en medeverantwoordelijk voor de teelt op het kruidenbedrijf, over zijn ervaringen deze zomer met Harmony: “Het doorgelaten licht is zachter, het geeft mij hierdoor een beter gevoel. Er is geen kans op brandschade aan het gewas, terwijl krijten niet meer nodig is.”

Sneller groeiende Basilicum
Hoogzomer duurt de teelt van Basilicum vier weken alvorens de kruiden geoogst kunnen worden. Deze zomer was de Basilicum 1 à 2 dagen eerder goed. Het diffuse licht van HARMONY in combinatie met een andere strategie om de tempera-tuur te regelen is hiervan de oorzaak.

Minder water
Op zonnige dagen met veel instraling, wordt er dit jaar minder water gegeven aan de Basilicum in vergelijking tot vorige jaar. Het zachtere klimaat onder HARMONY is hiervan de reden.

 

Op de hoogte blijven