Gepubliceerd 11-12-2014

Kassenproject Shanghai: energiebesparing met hoogwaardige klimaatschermen - plus plannen voor een proefproject op de Zuidpool!

Een groot kassenproject net buiten Shanghai, op het eiland Chongming, moet bewijzen dat het mogelijk is om door gebruik van moderne, duurzame technologie de productie van groenten te verhogen, en tegelijk het energie- en waterverbruik te verminderen. Het NERCPA – National Engineering Research Center of Protected Agriculture – één van de meest moderne en technisch geavanceerde kassen in China, werd opgeleverd in 2012, en inmiddels is duidelijk dat dankzij de geïnstalleerde schermen van Svensson het energieverbruik lager uitvalt.

chongming2

In het enorme, twee hectaren, en tien compartimenten tellende kassencomplex worden uiteenlopende gewassen geteeld, zoals tomaten, komkommers en aardbeien. NERCPA is een samenwerkingsverband tussen de Shanghai Academy for Agricultural Sciences en lokale kassenbouwer Dushi Green. Het gezamenlijke project is in het leven geroepen voor onderzoek, demonstratie en training, en moet lokale Chinese telers helpen efficiënte, duurzame teelttechnieken te ontwikkelen. Tot voor kort was er in China nog maar weinig aandacht voor een verhoging van de productie van groenten. Inmiddels hecht de consument echter groot belang aan productkwaliteit en voedselveiligheid. En daarmee is ook de belangstelling voor mogelijkheden om het bestrijdingsmiddelen- en energiegebruik te verminderen, ongekend hoog.

Het klimaat van Sjanghai, gelegen in het zuiden van China, kent vier duidelijk te onderscheiden seizoenen en met het oog op dit gevarieerde klimaat werd in 2012 een drielaags schermsysteem geïnstalleerd. Als zonwering werd gekozen voor een SOLARO buitenscherm, terwijl aan de binnenzijde een combinatie van een TEMPA en een LUXOUS scherm werd geplaatst. Met deze combinatie is een goede klimaatbeheersing gegarandeerd; bovendien word niet alleen de maximaal haalbare energiebesparing gerealiseerd, maar wordt ook gezorgd voor ideale lichtomstandigheden.

“Met onze klimaatschermen van Svensson besparen we heel veel energie”, vertelt Xiaotao, productie-assistent bij NERCPA. "Met deze schermen kunnen we in elk compartiment zorgen voor het optimale klimaat, dat past bij de gewassen die in het betreffende compartiment worden geteeld. De kwaliteit van de Svenssonschermen is echt uitstekend, en we stellen het advies en de ondersteuning van Svensson over een juist gebruik bijzonder op prijs. Het gebruik van dit soort schermen staat bij ons nog in de kinderschoenen. We willen hier in de toekomst nog verder in groeien, en daarbij kunnen meer tips en ondersteuning van Svensson goed gebruiken."

In een proefproject dat binnenkort start op de Zuidpool, zullen de schermen nog verder op de proef worden gesteld. Bekeken zal worden of het mogelijk is om bladgroenten te telen in een kas van dubbellaags plastic. "Klimaatbeheersing in een kas onder zulke extreme omstandigheden is natuurlijk een hele uitdaging. En het zal erg interessant zijn om te zien of het ons gaat lukken," aldus Xiaotao.
 

Op de hoogte blijven