"Voel het scherm – het voelt erg droog aan"

Kristof van Dorpe begon 6 jaar geleden voor zichzelf op het komkommerbedrijf van zijn vader. Hiervoor was hij in België werkzaam als teeltvoorlichter voor groentegewassen. Twee jaar geleden heeft hij het bedrijf van 2 ha. in Bavikhove aangekocht. Op twee andere bedrijven teelt hij puntpaprika's en ook komkommers. Kristof is een echte people manager, hij werkt mee tussen zijn medewerkers die als groep gezamenlijk alle werkzaamheden verrichten op de drie bedrijven.

Eén jaar geleden is in één kas het energie schermdoek LUXOUS 1347 H2NO FR
geïnstalleerd. In de andere helft van het bedrijf is het reguliere LUXOUS 1243 D geïnstalleerd. Beide kassen zijn van hetzelfde type en zijn van elkaar gescheiden met een gevel. Een goede vergelijking tussen beide klimaten is dus mogelijk. 
 
van dorpe header
 
Voor zijn volgroeide komkommergewas streeft Kristof een klimaat na met een niet te hoge RV. Het helpt hierbij dat de komkommers groeien op steenwol gelegen op een betonnen vloer (de vorige eigenaar teelde potplanten op eb- en vloedsysteem). Energiebesparing is uiteraard ook van belang. Hoogzomer wil hij te intensieve zoninstraling voorkomen om verbrandingsschade aan gewas en komkommers tegen te gaan. Dit alles realiseert de kweker mede met zijn LUXOUS 1243 D schermdoeken. Het doek gaat open in de ochtend op een instraling van 100 W/m2. De hoge lichtdoorlatendheid van zijn energiedoek helpt hem ook om energie te besparen nadat de zon is opgekomen. In de zomer schermt hij de zon weg boven een instraling van 600 W/m2. Een kier van zo'n 75 cm zorgt er dan voor dat het niet te warm wordt in de kas. 
 
H2no schermdoek voelt droger aan 
Enthousiast pakt Kristof een buisrailkar, gaat met de lift omhoog, en bekijkt het doek van dichtbij. "Voel het H2no doek zelf, het voelt zo droog aan." Ook is het goed zichtbaar dat er minder vocht hangt onder het H2no scherm in vergelijking tot het reguliere schermdoek. "Volgens mijn gevoel laat het H2no meer licht door", zegt de kweker. Daarnaast is de RV lager, het klimaat voelt beter. Dit kan hij hard maken achter de klimaatcomputer door grafieken van de RV van beide kassen te laten zien. "Ik heb mijn uitbreidingsplannen iets uitgesteld, maar als het zover is, kies ik zeker voor de LUXOUS 1347 H2NO FR!"
 

Op de hoogte blijven