Gepubliceerd 30-8-2016

Meer snelheid in de teelt met New Harmony

Het zonnetje schijnt fel. Het nieuwe HARMONY diffuse schermdoek is volledig gesloten. Al lopende in de gerberakas van Batist gerbera’s is het genieten van de mooie felgekleurde bloemenzee. Het voelt goed, niet te warm en anders als buiten is een zonnebril niet nodig in de kas. Afgelopen voorjaar is New HARMONY 2315 O FR geïnstalleerd op de kwekerij.

Op zoek naar Ruud Batist. Hij loopt achterin de kas is gezegd. Batist gerbera’s is een echt familiebedrijf. De vader van Ruud en Roy, startte een jaar of 40 geleden met de teelt van gerbera’s. 9 jaar geleden is Ruud in het bedrijf gestapt. Hij is verantwoordelijk voor de teelt.

New-Harmony-Batist-800x375.gif

Het nieuwe HARMONY 2315 O FR zomerschermdoek is op hetzelfde dradenbed geïnstalleerd als het reeds aanwezige verduisteringsdoek.Voorheen werd er in het voorjaar een 30% schermende krijtlaag op het kasdek aangebracht. In vergelijking tot voorgaande jaren krijgen de gerbera’s met het beweegbare HARMONY schermdoek, meer licht (cumulatief) aangeboden. Dit resulteert in een meer generatieve groei, legt Ruud uit. We zijn hierdoor iets minder gaan verduisteren, wat ook nog eens extra licht voor het gewas oplevert. Samengevat, “er zit duidelijk meer snelheid in de teelt met mijn nieuwe HARMONY schermdoek”.

De HARMONY wordt gesloten bij een buiten zoninstraling van 500 [W/m2]. In de kas mag het lichtniveau niet boven de 1000 [µmol] PAR licht komen. Hogere lichtniveaus kunnen de gerbera’s niet verdragen, ze raken dan in de stress en groeien niet verder. Achter de klimaatcomputer laat Ruud zien dat onder het schermdoek het maximale lichtniveau op de afgelopen zonnige dagen precies piekt tot 1000 [µmol], perfect dus. De zomer moet nog beginnen, maar de kweker heeft er vertrouwen in dat ook dan het maximale lichtniveau niet wordt overschreden.

Tijdens de aanplant van jonge planten aankomende zomer, op de enkele extreme tropische dagen die Nederland doorgaans kent, zal hij desgewenst gedeeltelijk het verduisteringsdoek naast het HARMONY schermdoek sluiten. “Doordat HARMONY het licht diffuseert wordt het zonlicht goed verspreid, ook onder de stroken van het verduisteringsdoek” zegt Ruud. Samengevat, met New HARMONY kan er meer uit de teelt gehaald worden.

 

Op de hoogte blijven