Koeler op zomerse dagen

De moderne, 9 ha grote, chrysantenkwekerij van Dirk-Jan Breugen is eind 2008 in bedrijf genomen. Per jaar worden er 27 miljoen chrysanten geproduceerd. Hiervan wordt 95% verkocht buiten Nederland. Met een assimilatiebelichtingsinstallatie en het OBSCURA verduisteringsscherm wordt het juiste lichtniveau gecreëerd om het gehele jaar door chrysanten te kunnen afleveren. Om de chrysanten te laten bloeien is een daglengte van maximaal 13 uur toegestaan. Dit wordt in de zomer gerealiseerd door het aanwezige verduisteringsscherm in de namiddag te sluiten.

 
breugem chrysant

De belangrijkste reden om te kiezen voor de OBSCURA 10070 FR WB+B  waren de brandvertragende eigenschappen van dit doek. Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan, valt het Dirk-Jan op dat de temperatuur in de kas onder het gesloten verduisteringsscherm op warme zomerse namiddagen lager is dan met het verduisteringsscherm van zijn vorige bedrijf. Het OBSCURA 10070 FR WB+B scherm heeft een witte bovenkant, terwijl het doek op zijn vorige bedrijf was uitgevoerd met een aluminium bovenzijde. Deze lagere temperatuur onder het gesloten verduisteringsscherm is een groot voordeel: het instellen van een doekkier om een koeler klimaat voor de chrysanten te krijgen, is vóór zonsondergang immers niet mogelijk. 
 
Voor Breugem is ook de vochtuitwisseling van een verduisteringsscherm van belang. In de vakken met volgroeide chrysanten, is er sprake van veel verdamping. Dit vocht hangt aan het scherm. Een schermdoek met een beperkte vochtdoorlatendheid zorgt voor te veel 'condensregen' op de chrysanten, wat leidt tot een mindere kwaliteit. Zijn nieuwe 
verduisteringsscherm gedraagt zich op dit gebied duidelijk beter dan het verduisteringsscherm op zijn vorige bedrijf. 
 
Op hoogzomerse dagen wordt in het oogstvak de zon weggeschermd door het verduisteringsscherm tot 80% te sluiten. Dit schermen gebeurt niet op basis van de stralingsmeting, maar puur op het slap gaan hangen van de chrysanten. Een mogelijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van schermdoeken in chrysanten volgens Dirk-Jan: een zomerschermdoek boven het verduisteringsscherm installeren. Het is afhankelijk van het soort chrysant of dit zinvol en rendabel is.

 

Op de hoogte blijven