Gepubliceerd 12-9-2017

Hoge lichtdoorlatendheid is vooral in het begin van de teelt nuttig

Gebroeders Van Duijn aubergines is met meer dan 22 HA teeltoppervlakte, verdeeld over drie kwekerijen, toonaangevend in de aubergines.

Op de kwekerij-locatie Westdorpe wordt er bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk geteeld door gebruik te maken van restwarmte en CO2 van de nabijgelegen lokale industrie. 

Aubergine-Van-Duijn.jpg

De afgelopen winter is op deze locatie het oude SLS 10 Ultra Plus energiescherm vervangen door het nieuwe glasheldere energiebesparende klimaatscherm LUXOUS 1147 FR. Jan van Duijn en teeltman Ruud Suykerbuyk zijn tevreden over de teelt onder het nieuwe klimaatscherm. De kas van 10 HA is in drieën gebouwd. Ondanks identieke kasconstructie en glastype loopt de teelt elk jaar verschillend in de drie kassen. Dit jaar met de LUXOUS 1147 FR is dit onderlinge verschil kleiner geworden, het gewas groeit meer gelijkmatig. Het vele licht dat de LUXOUS 1147 FR doorlaat met het intensieve gebruik van het energiescherm in de wintermaanden tijdens de start van de teelt speelt hierbij een rol. 
Met de LUXOUS 1147 FR is er minder buis nodig om de kastemperatuur te halen zegt Jan spontaan. Dit sluit aan bij het feit dat de SLS 10 Ultra Plus 4% minder energie bespaart dan de LUXOUS 1147 FR.

In Westdorpe wordt de teelt al in november gestart. Er is dan relatief best nog veel licht. De bijzonder hoge lichtdoorlatendheid van de LUXOUS 1147 FR maakt het dan gemakkelijk voor de kweker om het energiescherm ook na zonop lang dicht te laten. Naast energie besparen is dit om klimaat te maken. “De eerste maanden van de teelt is het zaak om de plant te beheersen en naar je hand te zetten” zegt Ruud. De LUXOUS 1147 FR is hierbij een goed stuk gereedschap.

Op de hoogte blijven