Gepubliceerd 3-7-2014

Dubbele doeklaag met LUXOUS 1347 FR en LUXOUS 1547 D FR versnelt de teelt in de winter

Sinds de 70-er jaren kweekt Peter de Jong aubergines. Eerst op het ouderlijke familie bedrijf in Maasland en sinds vorig jaar op het nieuwe bedrijf in Dinteloord.

De nieuwe hypermoderne kwekerij van 5,5 HA is uitgerust met een dubbel energiedoek: LUXOUS 1347 FR op de boven tralie en LUXOUS 1547 D FR hieronder. Het glasheldere bovendoek is ingesteld als eerste doek in de klimaatregeling. Door de hoge lichtdoorlatendheid sluit dit doek in de namiddag als eerste en opent in de ochtend als tweede.

Peter de Jong - header.jpg

Bij het invullen van de plannen voor het nieuwe bedrijf koos Peter voor een dubbele doekinstallatie om extra energie te kunnen besparen en om voorbereid te zijn op “Het Nieuwe Telen”. In eerste instantie leefde het idee om een AC folie op de onderste doekinstallatie te installeren. Aubergine planten groeien echter snel weg en ontwikkelen een groot bladoppervlak in een korte tijd. Na een week of drie, vier neemt daardoor de relatieve luchtvochtigheid al hoge waarden aan, waardoor een AC folie niet meer gesloten kan worden. Dit gegeven verklaart de keuze van Peter voor de goed vochtdoorlatende LUXOUS 1347 FR en LUXOUS 1547 D FR energiedoeken. Als tweede speelde mee dat een AC folie elk jaar vervangen moet worden. Een keuze voor een minder goed vochtdoorlatend energiedoek is ook nog overwogen. Door meer opeenhoping van condensvocht leidt dit door algaanslag sneller tot een vervuild schermdoek. Hierdoor laat het doek minder licht door, wat nadelig is voor het gebruik overdag.

De ervaringen met de twee energiedoeken opgedaan in het eerste jaar zijn positief: tijdens de koude winterweken in januari en februari toen het -10 °C vroor, was de ruimte temperatuur goed te halen met pijptemperaturen van maximaal 55 °C. In vergelijking tot collega kwekers met één energiedoek, is de teelt hierdoor versneld. De Jong meldt dat hij geen vochtproblemen heeft onder het dubbel gesloten doek. Analyse van het Vocht Deficit leert dat deze zelden onder de 2,5 g/m3 komt. Een minimum buis blijft ook onder het dubbel gesloten doek voor Peter belangrijk om het gewas actief te houden. In de zomer wordt het energiedoek niet of minimaal gebruikt om de pieken van de zoninstraling weg te schermen.

Op de hoogte blijven